hagyományok

2019.11.02. 14:01

Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

A mécsesgyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált.

Budapest, 2019. november 1. Megemlékezõ a Fiumei úti sírkert szóróparcellájánál mindenszentek napján, 2019. november 1-jén. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Mint mondta,

a hagyomány szerint halottak napján hazalátogatnak a holtak, ezért az asztalra kenyeret, sót, vizet tettek és kivilágítottak, hogy a halott körül tudjon nézni.

Ugyanakkor a temetőknél a koldulóknak kenyeret adtak azért, hogy imádkozzanak, hogy a halottak ne jöjjenek onnan ki. Ezek a halottkultuszhoz köthető szokások ősiek, a kereszténység előtti időkből származnak – mondta.

Tátrai Zsuzsanna szerint a mécses gyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált.

Elmondása szerint a szokások szerint a halottakról karácsonykor és húsvétkor is megemlékeztek és különös, hogy halottak napja pont kisfarsang időszakában van, amely a mulatságokról szól. Ilyenkor azonban van két nap, amely „megálljt parancsol” és figyelmezteti az embert, hogy az élete véges – mondta.

Borítókép: Megemlékező a Fiumei úti sírkert szóróparcellájánál mindenszentek napján, 2019. november 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!