A festők városa

2018.12.08. 22:59

Öt év után újra kinyitott a Kmetty Múzeum

Új állandó kiállítással nyílt meg szombaton a felújított szentendrei Kmetty Múzeum.

Szentendre, 2018. december 7. Érdeklõdõk a megújult szentendrei Kmetty Múzeumban tartott sajtóbejáráson 2018. december 7-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Kmetty János (1889-1975) festő, grafikus, művészetpedagógus pályakezdése szorosan kötődik a Kassák Lajos által szerkesztett Ma című irodalmi és művészeti folyóirathoz, amely majd egy évtizeden keresztül a legizgalmasabb modernista művészeti törekvések és útkereső politikai aktivizmusok szellemi Kánaánja volt az első világháború utolsó éveitől kezdve – idézte fel múzeumavató beszédében Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Ez a szellemi, művészeti kör, az itt beszívott impulzusok és az itt szerzett barátságok határozták meg Kmetty arculatát és gondolkodását. De ő több volt ennél, „a legnagyobbak felé pislogott, őket tanulmányozta, ennek köszönhetően vált nagy hatású alkotóvá számos művész számára” – fogalmazott, hozzátéve: Kmetty Jánosnak Cézanne adta a színeket, Picasso pedig a formákat.

A megújult múzeum jegypénztára
Fotó: Mohai Balázs / MTI

„A színek érdekelték, harmóniát kereső nyelvével a Cézanne-i világ színkészlete lett a dallam, míg Picasso a fura kottát rajzolta a hangjegyei alá” – mondta a helyettes államtitkár.

A mostani állandó kiállítás átfogó portréja kíván lenni egy izgalmas alkotónak, s egyúttal olyan tér és olyan gyűjtemény, amely nemcsak megismertet, hanem inspirál is – tette hozzá.

Érdeklődő fotó készít a megújult múzeumban tartott sajtóbejáráson 2018. december 7-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Verseghi-Nagy Miklós polgármester méltatta a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) szisztematikus közösségépítő munkáját, amely a többi között kurátori tárlatvezetésekben, múzeumpedagógiai programokban, családi napokban nyilvánul meg, szolgálva a kultúra és a város közösségének érdekeit.

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója arról beszélt, hogy a múzeumok önkormányzati átvételével új szakasza nyílt meg a felújítási programnak Szentendrén, ennek volt első eleme a Czóbel Múzeum. Idén a Kmetty Múzeum újult meg, jövőre a Barcsay Múzeum következik, valamint elindul a Képtár rekonstrukciós tervezése is – mondta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (j) és Kecskés Robin kiállításrendező kicsomagolja Kmetty János Aranykor című festményét 2018. december 7-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Kiemelte: a mostani felújítás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a Kmetty-hagyatékot be lehessen mutatni, de az új állandó kiállítás több, mint egy gyűjtemény bemutatása, a látogató átfogó képet kap a művész pályájáról. Az állandó kiállítás, akárcsak a Czóbel Múzeum esetében, itt is évente megújul majd – tette hozzá.

A Kmetty-tanítvány Klimó Károly képzőművész, egyetemi tanár személyes emlékeit is felidézve egyebek mellett arról beszélt, hogy Kmetty János származása szerint igazi plebejus, akit az élet kemény karakterré formált, mindig szegény, de egyben öntudatos, művelt polgár is volt, telítve mélyen átérzett szociális érzelmekkel.

A megújult szentendrei Kmetty Múzeum
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A mintegy 200 négyzetméteres múzeum 58 millió forintból újult meg, az újrarendezett állandó kiállítás kurátora Bodonyi Emőke, az FMC művészettörténésze.

Borítókép: Érdeklődők a megújult szentendrei Kmetty Múzeumban tartott sajtóbejáráson 2018. december 7-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!