Nemzetközi nap

2019.02.21. 13:32

Pótolhatatlan kincs az anyanyelv

„Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él. / E kincs neve: Édes anyanyelv„ – írta Jókai Mór.

Forrás: Shutterstock

A világon körülbelül kéthetente eltűnik egy nyelv, magával sodorva a hozzátartozó teljes kulturális és szellemi örökséget. Csak az arányok érzékeltetése végett: a Földön körülbelül 6000 nyelvet beszélnek és ezek fele (!) veszélyeztetett – hívja fel a figyelmet a csalad.hu cikke.

Mint írják, hivatalosan akkor lesz veszélyeztetett egy nyelv, amikor a beszélők száma 100 ezer alá csökken. Noha felmerülhet bennünk, hogy a digitális korszakban bármely nyelvet meg lehet őrizni, a helyzet mégis az, hogy az utolsó anyanyelvi beszélő halálát követően egy nyelv felelevenítése már gyakorlatilag lehetetlen. A cikk a nyelvi sokszínűség fennmaradásának veszélyeztetettségé nyomán hangsúlyozza: február 21-én, az anyanyelv nemzetközi napján érdemes kissé több figyelmet szentelnünk a témának.

Ez nem puszta „megemlékezés” vagy illendőség, hiszen

az ENSZ adatai szerint a világ lakosságának 40 százaléka (!) él úgy, hogy nincs hozzáférése oktatáshoz, kultúrához az anyanyelvén.

A cikk felidézi: az UNESCO 1999. november 17-én jelentette be az anyanyelv nemzetközi napjának megünneplését. A dátum ötlete Bangladesből származik, február 21-e pedig az a nap, melyen ott ünneplik a helyi bengáli nyelv elismerése melletti kiállást. Az 1950-es évek elején Banglades még Pakisztán része volt, így amikor utóbbiban 1952-ben az urdu lett az egyetlen hivatalos nyelv, az egyben a bengáli elnyomását is jelentette. A bangladesiek az év február 21-re hatalmas tüntetést szerveztek, ami a demonstrálók és a rendfenntartók közötti erőszakba torkollt, öt ember halálához vezetve. Bangladesben azóta február 21-e a bengáli nyelvi mozgalom napja – összegzi a történteket az írás.

Jó pár évtizeddel később a már önálló ország Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték először és azóta minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon – ismerteti a csalad.hu cikke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!