kelendő tusrajzok

2018.11.06. 19:14

Rippl-Rónai erotikus rajzaira lehet licitálni a jubileumi aukción

A műtárgy tulajdonképpen egy félpergamen mappa, amelybe ötven darab Rippl-Rónai József által készített tusrajz másolata található, és a Darabanth aukciós ház 30. nagyaukcióján árverezik majd el.

Fenyő Zsuzsa

Az 50 darabos mappát 1913-ban adta ki a Könyves Kálmán Műkiadó Részvénytársaság.

– Ez a mappa úgy készült, hogy Rippl-Rónai József elkészítette a tusrajzokat, amelyeket aztán 50 példányban sokszorosítottak – mondta Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház cégvezetője. – Rippl-Rónai direkt azért készítette ezeket a rajzokat, hogy szélesebb réteghez is eljusson a művészete, hisz nem volt mindenkinek annyi pénze, hogy megengedhessen magának egy eredeti művet.

Csonka Krisztián kiemelte, hogy Rippl-Rónai József munkái nagyon népszerűek az aukciókon, sokan – leginkább magyarok- keresik az alkotásait.

– Ebben a mappában található nyomatokat általában egyesével árusították – magyarázta a cégvezető. – Ritkaság, hogy mind az 50 oldal, az 5 cinkográfia és az 5 ofszet nyomat megvan egyben.

A különleges kiadvány kikiáltási ára 180.000 forint. Ha valaki pedig kíváncsi az alkotásokra, a Rippl-Rónai Emlékházban megnézheti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában