Filmkritika

2019.03.09. 08:51

Sárkánynevelés felsőfokon – méltó befejezést kapott a trilógia

A fogyatékossággal élő karakterek szerepeltetése egy filmben általában kifizetődő, hiszen ha Oscart nem is minden esetben, de egyéb díjakat és a közönségsikert sokszor sikerül így megszerezni.

Fenyő Zsuzsa

Gondoljunk csak a Forrest Gump-ra, a Mielőtt megismertelek című filmre vagy az Életrevalókra. De bármilyen meglepő a Csillagok háborújában Darth Vader karaktere is ilyen, aki gépek nélkül létezni sem tud, de ennek ellenére ikonikus alakká vált. Szóval ez magában nem különleges, de hogy egy rajzfilmhősnek legyen testi fogyatékossága az már jóval szokatlanabb.

Az Így neveld a sárkányodat főhősének, Hablatynak hiányzik az egyik lába, amit egy frankó protézissel ugyan pótoltak, de mégiscsak újdonság, hogy egy féllábú kamaszfiúra és annak farkatlan sárkányára – mert a sárkányának, meg a farkából hiányzik egy rész – építenek több filmet is. És milyen jól teszik, így ugyanis közhelyek és erőltetettség nélkül lehet mesélni a fogyatékosságról.

Ebben a produkcióban ugyanis hősünk lábatlansága belesimul a történetbe, nem szájbarágósan tolják elénk azt a mondanivalót, hogy hiányzó végtaggal is lehet teljes életet élni. Sőt továbbmegyek, hogy hiányosságainkkal együtt is boldog életet tudunk élni. De ez csupán az egyik komoly mondanivalója a filmnek, amit elegánsan és könnyedén szőttek bele a történetbe, más fontos dolgokról szépen mesél az Így neveld a sárkányodat 3.

A felnőtté válás küzdelmeiről, a felelősségvállalás problémájáról és az elengedés nehézségéről is szól ez a történet. Az érzékenyebb lelkű nézőknek biztosan könnyeket csal majd a szemébe,az utolsó tíz perc, amit talán néhányan kicsit hatásvadásznak találnak majd, de egy rajzfilmnek ezt még el lehet nézni.

Az Így neveld a sárkányodat karakterei esendőek, viccesek és annak ellenére, hogy animációk, sokszor emberibbek, mint egy élő szereplőkkel készült film. Az ember hajlamos is elfeledkezni arról, hogy rajzfilmet néz, olyan remek munkát végeztek alkotók. Minden részlet a helyén van, minden apróságot tűpontosan kidolgoztak, a látvány néha egészen egyszerűen elképesztő.

A képi világ ugyan néha súrolja a giccs határát, de a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek imádni fogják a színekben és formákban tobzódó grafikát.

A rajzfilm témája szabad utat ad a képzeletnek, sárkányok, vikingek, különleges gépezetek és soha nem látott tájak tűnnek fel, olyan kidolgozottan és látványosan, hogy az már-már művészet. Erősen javasolt 3D-ben megnézni a filmet, mert ebben az esetben sokat hozzátesz az alkotás élvezeti értékéhez.

Az Így neveld a sárkányodat trilógiában végigkísérhetjük egy kamaszfiú jellemfejlődését és egy közösség átalakulását is, hiszen az első részben megismert sárkányellenes viking horda az évek alatt sárkánymentővé válik, akik nagyon ragaszkodnak ezekhez a különleges állatokhoz és mindent megtesznek, hogy felszabadítsák őket.

Akad még rajzfilm, amelyikből több részt és készítettek, jobbára azért, hogy még több pénzt kisajtoljanak az ötletből, éppen emiatt nem mindig sikerült az első rész színvonalát megugrani, de az Így neveld a Sárkányodat 3. más lapra tartozik. A három rész úgy áll össze egy kerek történetté, hogy mindegyik tud újat mutatni, újat mondani barátságról, elfogadásról, szülőségről, otthonról és még sok más fontos dologról. Mindez azonban egy pillanatig sem tűnik erőltetettnek, a néző nem érzi úgy, hogy már megint egy újabb tanulságot nyomtak le a torkán.

Sokkal inkább úgy kel fel a székből, hogy egy nagyszerű filmet látott, amelyet bár eredetileg gyerekeknek készítettek, de a felnőttek is remekül szórakozhatnak rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában