Mesterségek ünnepe

2019.08.28. 09:00

Sikere volt a somogyi mamusznak és sarunak

12 somogyi népművész, bőrműves, fazekas, szövő, mézeskalács-díszítő, tojáshímző, fajáték-, babakészítő, nemezelő mesterek, a szakma legkiválóbb kézművesei képviselték megyénket az ország legrangosabb népművészeti rendezvényén, a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban.

Andricz Gabriella

A négy napon át reggeltől estig zajló, szakmai bemutatókkal gazdagított rendezvény kihívás elé állítja a mestereket, de a jó hangulat és a tapasztalatcserék, a kedvező visszajelzések feledtetik a megterhelést.

– Kizárólag minősített mesterek vehetnek részt a rendezvényen, és ilyenekből – a népművészet mestereiből – Somogyban egyre több van – mondta Csapó Angéla népi iparművész, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület szóvivője. A több 10 ezres látogatottságú rendezvénynek idén a kiemelt témája a lábbelikészítés volt, ehhez több somogyi mester is csatlakozott.

Rostás Klára bőrműves sarukat, szandálokat mutatott, amelyek szinte egytől egyig gazdára találtak. – Annak ellenére, hogy általában kisebb tárgyakat készítek, tarsolyokat, kulcstartókat, pénztárcákat, a sarukészítés egy-egy műveletét, varrást, fűzést, speciális fogásokat is bemutattam az érdeklődőknek, hiszen a lábbelik minden munkafolyamata kézzel készül – mondta a patcai mester.

A bocskorok, kis cipők, tutyik, papucsok mellett a somogyiak nemezből készült mamusza is nagy sikert aratott. A türelmes látogatók Farkas Túri Enikő és Farkas Gergely szennai népművészek sátránál akár saját lábra készült lábbelit is készíttethettek maguknak.

– A láb formájához méretezzük a tutyit, ami gyapjúból készül szappanos vízzel való gyúrás által – avatott be a mester a nemezkészítés folyamatába. – A gyapjúszálak összekapaszkodnak és egy tömörebb formát vesznek fel, amit aztán alakíthatunk, formálhatunk és díszíthetünk igény szerint. És még a lábat is masszírozzuk közben – tette hozzá Farkas Túri Enikő, aki a pár nap alatt egy szennai tulipánmotívumos fali takarót is készített.

A somogyi népművészeti egyesület delegált tagjai egytől egyig fontosnak tartják, hogy minden évben – immár harmincharmadszor – részesei legyenek az eseménynek, hiszen ezáltal nem csupán szakmai hírnevüket öregbítik, hanem Somogy népművészeti értékeit is a világ szeme elé tárják.

– Évről évre megfigyelhető, hogy egyre több a külföldi látogató is, aki rácsodálkozik a munkáinkra, érdeklődve a műhelymunkában is részt vesznek – tette hozzá Csapó Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában