Tehetséggondozás

2019.03.20. 15:45

Sok kis tehetséget terem a Dunántúli Mandulafa

Egy kaposvári diáklány felmérése szerint 46 gyerek közül 34-nek van saját okostelefonja, s a tanulók naponta több órán át lógnak a neten: erről is szó esett szerdán a Dunántúli Mandulafa tehetségkutató és gondozó konferencián, melynek a Kaposvári Egyetem Pedagógia Kara adott otthont.

Harsányi Miklós

– Negyedszer rendeztük meg a találkozót, melyre 44-en jelentkeztek: az általános iskola harmadik osztályától a középiskola 13. osztályáig kaptak lehetőséget a bemutatkozásra a diákok – közölte Bencéné Fekete Andrea oktatási dékánhelyettes. – Az idén nyolc szekcióban zajlottak az előadások.

Traktorok, vetőgépek, teherautók és kamionok: a Rába és Rába Steigerek fejlődését fotók sokaságával illusztrálva mutatta be Harsányi Zsombor, a somogyjádi Illyés Gyula iskola negyedik osztályos diákja. Óriási erő jellemezte a 360-os sorozatot, a '80-as években hatalmas területeket műveltek meg a gépek segítségével, s a hallgatóság – a zsűrivel egyetemben – arról is értesült: a fiatalember rajong a traktorokért, s lenyűgözi a gazdálkodás.

– Nem baj, ha a gyerekek digitális játékot használnak, csak ne vigyék túlzásba – összegezte kutatásának eredményét Horváth Csillag Panna, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály általános iskola negyedikes tanulója. Összesen 46, 10-11 éves korú gyermek 19 kérdésre válaszolt, s kiderült: a megkérdezettek 11 százaléka használja szülői felügyelettel az internetet, a legtöbb gyerek naponta több órán át böngészi a világhálót, de akadt olyan is, aki tíz óránál hosszabb ideig netezett, zömük okostelefont vesz kézbe, sorrendben ezután a tablet és a laptop következett. S egyre többen képeket is feltöltenek. A diáklány a netezés előnyei mellett a veszélyekre – függőség, káros tartalmak – is felhívta a figyelmet, s megállapította: döntő, hogy mindenki tudja hol a határ.

Iskolai beilleszkedés

Podráczky Judit egyetemi docens , a pedagógiai kar dékánja nyitotta meg a konferenciát, melynek fővédnöke Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke volt. Először vettek részt határon túli, a szerbiai Vajdaságból érkező fiatalok: ők, akárcsak a debreceniek – a nagy távolság miatt – skype-on mutatták be prezentációjukat.

– Hol a helyem a 6. a-ban? – címmel Kovács András az iskolaváltás történetét dolgozta fel. A 12 éves fiú korábban Osztopánban tanult, most a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály iskolába jár, s kilenc kérdésre adott válaszok rávilágítottak: egy új környezetben érdemes a korábbinál is többet és hatékonyabban tanulni, s ha a helyzet indokolja, hasznos lehet a különóra is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában