hangszerek királynője

2019.02.24. 15:00

Somogyi népdal is felcsendült az orgonán a koncertsorozat fináléján

Véget ért a Hangszerek királynője koncertsorozat Kaposváron. Adventtől egészen február végéig az evangélikus templomban kórusokat, énekművészeket hallhatott a közönség orgona kísérettel.

Góz Lilla

Sebestyén Márta Kossuth–és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös koncertje zárta a Hangszerek királynője sorozatot a kaposvári evangélikus templomban szombat este. Az orgona mellett egy bolgár, ír és belga furulya is felcsendült Sebestyén Márta által.

– Mindig nagyon felemelő, megtelik az ember lelke, mikor templomban lép fel. Valamit ad az ember, és csodálatos élmény, mikor visszakap belőle valamit – mondta el Sebestyén Márta. Az előadóművész hozzátette: születése óta szívta magába a zenét, kórusmuzsikát, hangszeres darabokat.

– A hang mindenkinek adott, ott van a torkában, ezt kéne kihasználni. Minden zenésznek is tudnia kéne belül énekelni, ha ezt nem teszi nem is tud teljesen kiteljesedni – jegyezte meg a művésznő.

Szamosi Szabolcs ötlete volt, hogy orgona kíséret mellett énekeljek. A hangszerek királynője őse a duda, azzal pedig nagyon jóban vagyok. Meg lehet találni a közös nevezőt, kapcsolódnak gondolatok, zenei témák, hangnemek. Egy Somogy megyei népdalt is beleszőttem a Bach tételek közé, a műsor előtt 10 perccel találtuk ki – tette hozzá Sebestyén Márta.

Pongrácz Máté evangélikus lelkész elmondta: 2016-ban volt a gyülekezet 100 éves, 2019-ben pedig a templom lett 90 éves.

– 2019 januárjában lett felszentelve az orgonánk, amely egy svájci felajánlásnak köszönhetően érkezett hozzánk. Szeretnénk, ha az idei adventi időszakban folytatódna a koncertsorozat, amely nem csak a gyülekezet, hanem a város, a régió öröme lehetne. A templom, egy szakrális tér a zene által kiszélesedik és mindenki számára különleges otthonná válhat – tette hozzá. Pongrácz Máté megjegyezte: a tavasz folyamán új sípsorral bővül az orgona, amelyhez szívesen látnak anyagi hozzájárulást.

Szamosi Szabolcs először játszott az evangélikus templom orgonáján.

- Az, hogy ez 1955-ben épült, nem látszik, hallatszik a hangszeren, nagyon jó rajta játszani – mondta el a pécsi orgonaművész. Szamosi Szabolcs megjegyezte: a 16 lábas sípos bővítés jót tenen a hangszernek, ennek révén szélesedne a hangspektrum és stabilabb alapot adna a hangzásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában