35 év értéke

2019.04.13. 15:09

Szarka Tamás: tiszteletet kell ébreszteni először, és abból jöhet a szeretet

Soha nem volt zenei értelemben főnököm, így kénytelen voltam azt csinálni, amit akarok – mondta a zenész.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Szarka Tamás, a Ghymes együttes Kossuth-díjas vezetője vallott zenéről, az eltelt 35 évről, a Felvidékről, a Kárpát-medencei együttlétről V4NA-nak adott interjújában.

Eredetileg a Ghymes egy tánckar kísérőzenekaraként alakult, ezért összeraktak a tánccsoportnak egy műsort. Kísérték őket kétszer-háromszor, de a tánckar elmúlt, ők pedig itt maradtak 35 éve – mondta az együttes vezetője.

Szarka sajnálatosnak tartja, hogy ma a zene sok esetben zajszennyezés, mindenhol ott van. Régebben nagyobb tisztelete volt a zenének, mert sokkal kevesebb volt belőle. Énekeltek az emberek – kénytelen-kelletlen – mert nem volt rádió. Maguknak zenéltek. A műszaki forradalom előtti években, ha összeállt egy zenekar, akkor az óriási dolog volt. Ma, bárhova teszed a lábad, mindenhol ömlik. Kulissza lett. Talán túl sok is lett belőle, persze nem tudom eldönteni, hogy ez valóban probléma-e. A zenésznek mindenesetre annyiban nehézség, hogy ebből a háttérből kell kiemelkednie – vélekedett a zenész.

Az általuk játszott magyar gyökerű világzene elfogadhatóvá vált a szlovák közönség számára is, ami nem biztos, hogy autentikus népzenével sikerült volna. Szarka Tamást is meglepte a szlovák közönség szeretete, főleg az, amikor a kilencvenes évek végén az echte szlovák magyarul kezdett tanulni, mert érteni akarta, miről szól a zenéjük.

Ugyanakkor, a sikerek ellenére sem dolgozott a piacra soha, mert az az ipar, a zenei ipar. Piackutatást nem végeztem, és soha nem kérdeztem senkitől, hogy mit is csináljak. Mert soha nem volt zenei értelemben főnököm, így kénytelen voltam azt csinálni, amit akarok. És ez nem olyan egyszerű, mert a legkönnyebb az, amikor megmondják, és gurul. De mikor nem mondják meg, akkor neked kell kitalálni, hogy mit csinálj, úgy, hogy guruljon. A közönségtől sem kérdeztem meg, csinálom a magam dolgát, és biztos, hogy ezért is szeretnek – magyarázta Szarka Tamás.

Bár testvérével, Gyulával mind a ketten elindultak külön pályán is, mert Gyula imádja a reneszánsz zenét, ami annyira nem fér bele a Ghymesbe, így külön is játsza a dalait, akárcsak Tamás. Ugyanakkor a 35 év olyan érték, amire vigyázni kell, hogy megmaradjon – véli a Ghymes vezetője.

A Ghymes 35 éves fennállását egy sikeres koncerttel ünnepelték, amit több koncert követ az elkövetkező időszakban. Legközelebb Tamás saját zenekarával az új szólólemeze kiadását ünnepelni majd meg a Nemzeti Színházban, Budapesten, május 25-én.

Borítókép: Szarka Tamás a Ghymes együttes koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. március 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!