Nemzeti Galéria

2019.05.03. 08:18

Szombaton mindent megtudhatunk a Bauhausról

A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött.

Budapest, 2019. március 28. Érdeklõdõ a Bauhaus100. Absztrakt Revü - válogatott mûvek Weininger Andor hagyatékából címû kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. március 28-án. A Bauhaus egyik jelentõs alkotója, Weininger Andor festõmûvész munkáit bemutató tárlat július 28-ig látogatható. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert – áll a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) csütörtöki közleményében. Az intézmény szombaton többek között tárlatvezetésekkel, workshopokkal, előadásokkal várják a közönséget.

Az MNG a Bauhaus-napon nemcsak a Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítással készül. A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig címmel Topor Tünde és Winkler Nóra, az Artmagazin munkatársai tartanak előadást,

a Bauhaus100 című kiállításban pedig a nap folyamán négy tárlatvezetés is indul.

Elsősorban a gyerekeket célozza meg az Életre kelt geometriai formák címmel meghirdetett, délelőtti workshop; Békés Rozi grafikusművész délutáni kreatív workshopja azonban a felnőtteknek is szól.

A Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező mesterszakos hallgatói Bauhaus-lenyomatok címmel tartanak Bauhaus inspirálta divatperformanszt. Az Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László, Paul Klee munkássága által inspirált darabokat a Góbi Rita Társulat táncosai keltik életre a mozdulatművészet segítségével.

A Bauhaus-napon fellép Ladányi Andrea táncművész is, aki StreetArt című darabját az MNG felkérésére komponálta, reflektálva a Bauhaus100 című időszaki kiállításra – közölte a Magyar Nemzeti Galéria.

Borítókép: a Bauhaus100. Absztrakt Revü – válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. március 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!