különleges példányok

2019.02.28. 09:00

Több ezer szitakötővel bővül a kaposvári múzeum gyűjteménye

Kaposvár Igazi kuriózummal gazdagodott a Rippl-Rónai Múzeum. Egy, a 70-es években Németországba disszidált magyar férfi ajándékozta tízezres nagyságú szitakötő gyűjteményét a kaposvári intézménynek.

Góz Lilla

– Börzsöny László informatikai szakmában dolgozott és nagyon sok országban járt, élt az Egyesült Államokban, Dél–Afrikában és Peruban is – mondta el Ábrahám Levente. A Rippl–Rónai Múzeum igazgatója hozzátette: a tavaly elhunyt férfi özvegye ajánlotta fel a tízezres nagyságú szitakötő gyűjteményt a múzeumnak. Egy rádiós riportban hallotta, hogy a kaposvári múzeumban kiemelten kezelik a természettudományos kincseket is.

– 1956–ban a bombázások közepette a Magyar Természettudományi Múzeum 150 éves gyűjteménye elpusztult, azóta ilyen nagy mennyiségű anyag nincs Magyarországon – jegyezte meg Ábrahám Levente. – Jelenleg a gyűjtemény fertőtlenítése folyik, majd a nyilvántartás és a rendszerezés kezdődik.

15–30 centiméter nagyságú trópusi példányok is találhatóak a szitakötők között. Bíznak abban, hogy olyan típuspéldányok is előkerülnek majd, amelyekből a Földön csak egy van. Ha ilyet találnak, azt külön őrzik páncélszekrényben. A kaposvári múzeum szeretne kiállítást is rendezni a feldolgozó munka után a gyűjteményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában