legfiatalabb jelölt

2017.10.10. 14:35

Vashegyi Györgyöt választották az MMA új elnökévé

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként, 140 szavazattal lett az MMA új elnöke. Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező lett, a másik alelnököt decemberben választják meg.

Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét; és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt és érdemes művészt jelölték a tisztségre az MMA jelölőbizottságának jóváhagyásával. Marton Éva harminchatot, Rátóti Zoltán ötvenet kapott az összesen leadott 226 érvényes szavazatból.

Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez – mondta programbeszédében Vashegyi György, aki szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése a közmédiában, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón.

Vashegyi György a feladatok között szintén kiemelte, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében kell erősíteni a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységét. „Mindezt a lehető legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai együttműködésben szeretném megvalósítani” – fogalmazott az MMA új elnöke a szavazás előtt.

Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze lett. Szemadám György festőművész, író méltatásában Jankovics Marcell széleskörű tájékozottságát, több művészeti ágra való rálátását, intellektusát, műveltségét, kreativitását emelte ki az alkotó higgadt gondolkodása és széles látóköre mellett.

A másik alelnököt decemberben választják meg, mert a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt – Kiss B. Attila operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író – közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.

Az MMA alapszabálya szerint az elnököt a közgyűlés titkos szavazással, egyszerű többséggel választja meg, a tisztség legfeljebb két három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta állt az MMA élén. Az elnöki tisztséget Vashegyi György november 5-től veszi át.

 

Borítókép: Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) újonnan megválasztott elnöke (b) és Fekete György, a szervezet leköszönő elnöke az MMA közgyűlése után a Pesti Vigadóban 2017. október 10-én.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!