Ékezetes betűk világnapja

2018.05.04. 14:34

Végre egy világnap, amit teljesen a magáénak érezhet a magyarság

Nagyjából az év 365 napjából mindegyikre el lehet mondani, hogy valamilyen fontos dologra hívja fel a figyelmet, ám ritka az olyan, amikor ennyire a magunkénak érezhetünk valamit, mint az ékezetes betűk világnapját.

Forrás: Youtube

Igen, az ékezetes betűk világnapját. Május 4-én nemcsak a Mónikákat, Flóriánokat és a Star Wars-univerzumot ünnepeljük, hanem az írásnak, mint a kommunikáció egy igen bonyolult formájának a vívmányát, az ékezeteket is.

A magyar abc betűi között számos karakter segíti a hangjelölést a közlés során. A grafikusok és a szövegszerkesztők nagy ellenségei észrevétlenül teszik gördülékennyé az anyanyelvünket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a romániai Tomcsa Sándor Színház színészei által készített rövid videó, amelyen a magyar Himnusz sorait ékezetek nélkül olvassák fel, azt érzékeltetendő, milyen fura is lenne, ha az írásunk az ékezeteinkkel jelölt hangok nélkül szólalna meg olvasás közben. Az erről a kedvesen vagány akcióról szóló híradás a mai napon, az ékezetes betűk világnapján nyilván különösen jól tud érvényesülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!