Premier

2019.03.28. 11:30

Velázquez festménye ihlette a kolozsvári színház bemutatóját

Ernesto Anaya drámája a művész létállapotáról szól, párhuzamba állítva a spanyol aranykort és a posztmodern korszakot.

Ernesto Anaya kortárs mexikói szerző Las Meninas [Az udvarhölgyek] című drámáját először játsszák magyar nyelven. Pénteken a színházi világnapot is megünnepelve mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Las Meninas című előadást, Andrei Măjeri rendezésében. Az előadás a kolozsvári színház 2017-ben, fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatának egyik kiválasztott projektjeként valósul meg, a projektek bemutatása tovább folytatódik az idei évadban, közölte az intézmény – írja a Maszol.

Ernesto Anaya drámája a művész létállapotáról szól, párhuzamba állítva a spanyol aranykort és a posztmodern korszakot. Mindkettőre érvényes, hogy „a világ egy kép”, és „a kép minden”. A szöveget nagyon eredeti szerkezet és formabontó mechanizmusok jellemzik.

Andrei Măjeri rendező elmondása szerint a Las Meninas szövegközpontú előadás, a szöveg pedig nem igazán könnyű. „Nem afféle könnyed vígjáték, bár azt hiszem, hogy komikus előadás lesz belőle. Az előadás első felében egy üres teret használunk, második felében aztán megjelenik a tulajdonképpeni díszlet is. A jelmezek ugyancsak fordított utat járnak be: a posztmodern látványvilágtól a barokk festmény újraalkotásáig.

Az előadás szépen felépült, most van abban a stádiumban, hogy összeálljon végső formájában. Remélem, a közönség érteni fogja, magával viszi majd a történetet, és vele együtt a kérdéseket is. Ugyanakkor azt is remélem, nem visz magával válaszokat” – jegyzi meg a rendező.

Az előadás jelmeztervezője, Lucian Broscățean így vallott a próbafolyamatról: „Andrei-jel és Irinával olyan teret, olyan jelmezeket dolgoztunk ki, amelyek első lépésben dekonstruálják a barokk festményt, majd újra felépítik a jelenetet, amely Velázquez remekművén, a Las Meninason láható.

A jelmezpróbák, a munkatársak és a nagyszerű színészek visszajelzései sokat segítettek abban, hogy a projekt végül kikristályosodjon”. A Las Meninas díszletét Irina Chirilă jegyzi, színpadi mozgás: Bordás Attila, hangterv: Adrian Piciorea, zenei vezető: Incze G. Katalin, illusztrációk, lenyomatok: Keszeg Ágnes, vívás: Habala Péter, kiegészítők: Diana Flore, rendezőasszisztens: Fogarasi Alpár, a jelmeztervező asszisztense: Carmen Cherecheș.

Velázquezt Szűcs Ervin alakítja, a további szerepekben Imre Éva, Sinkó Ferenc, Kicsid Gizella, Kató Emőke, Vindis Andrea, Farkas Loránd, Laczkó Vass Róbert és Marosán Csaba látható.

Borítókép: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!