látványos vizsga

2020.03.04. 09:10

Kortárs verseket zenésítettek meg új megvilágításban

Kortárs versek megzenésítésével álltak színpadra a Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói egyetlen előadás erejéig a Németh Antal Kulturális Központban.

Andricz Gabriella

Az egyetem látványtervező szakos hallgatói vizsgafeladatként kapták az előadás látványvilágának létrehozását, ez adta az apropóját a bemutatónak. Így egy össz­művészeti program megvalósulásának lehetett szem- és fültanúja a színpadon helyet foglaló közönség.

– Saját hangszereléssel, többféle stílusban és elsöprő energiával varázsolta a színpadra kortárs költők szerzeményeit az a húsz fiatal, akik már több alkalommal is bizonyították tehetségüket a kaposvári közönség előtt. Az előadásban több hangszer is gazdát cserélt, s a zenekar összetétele is változott, ezzel is egy különleges ízt adva a műsornak. A koncert különlegessége, hogy előadói egy prózai osztály tagjai, többen a vizsgaelőadás kedvéért tanultak meg hangszeren játszani.

A darab a tavalyi évben született, és nagy sikerrel játszották már Balatonfüreden is, a 2019-es nyári Kisfaludy Színházi Fesztiválon. A kaposvári bemutatón a látványtervezők fénytechnikai megoldásainak köszönhetően érzékletesen „jöttek át” a kicsit sem könnyű kortárs versek, és nyertek értelmet a hallgatók tolmácsolásában. A színészosztály Rozs Tamás zeneszerző, zenész irányításával készült a műsorra, aki már korábban is közreműködött egy sikeres egyetemi előadásban: a Cseh Tamás emlékesttel egészen Amerikáig jutottak a hallgatók.

– A kreatív zene, zenés mesterség tantárgy tavaly félévi vizsgafeladataként készült az előadás, mint korábban a Cseh Tamás, illetve a Sebő koncertek. A fiatalok azt kapták feladatul, hogy egy kortárs költő versét szólaltassák meg, akár vokálisan, akár hangszerkísérettel – mondta Rozs Tamás, az egyetem oktatója. – Grecsó Krisztián, Varró Dániel Erdős Virág Pari Nagy Lajos , és Karafiáth Orsolya verseit ajánlottam a hallgatóknak, de volt, aki általam nem ismert szerző versét adta elő. Azt kértem, hogy tartsuk tiszteletben a verset, amellett hogy bármilyen stílusban dolgozhattak, az abszurdtól a hagyományosig – folytatta a zeneszerző, majd hozzátette, hogy véleménye szerint is egy szerethető előadás jött létre, amelyben mindenki hozza a saját egyéniségét. – Minden osztály más-más zenei affinitású, vannak akik már régóta zenélnek, így könnyebben megy a munka.. Összességében elmondható, egész ügyesen megoldották a feladatot, így bekínáltam őket az idei Ördögkatlan Fesztiválra is – folytatta a zeneszerző.

A Bozsik Yvett–Bakos-Kiss Gábor vezette színészosztály a januárban bemutatott Lear Király című darabjáról is elismerő kritika olvasható a magyarteatrum oldalon, és a kaposvári színházban futó Tüskevár című darabban is szerepet kaptak a húsz-huszonöt éves fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában