Fókuszban a háború és a béke

2018.11.07. 16:30

Versmondóknak rendez versenyt a Nemzeti Színház

Az anyaország, a Kárpát-medence és az óceánon túli magyarság 31 legjobb versmondója méri össze a tudását november 10-11-én a III. Nemzeti VERSeny döntőjében a Nemzeti Színházban.

A verseny célja a szervezők szándéka szerint a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2018-ben kiemelt figyelemmel az első világháború végének centenáriuma révén a háború és a béke költészetére.

A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező négy klasszikus és kortárs magyar költő versével jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában. (Ezek az alkotások a rendezvény Youtube-csatornáján is megtekinthetők, de a kétnapos hétvégi program részeként is levetítik majd a szervezők.) Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 31 fős döntő kerete.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát. A versenyzők között volt erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci, angliai és amerikai magyar versmondó is. A szervezők minden fordulóban lehetőséget adtak a közönségnek arra, hogy vigaszágon juttasson tovább valakit.

A verseny védnöke a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imrével, a Nemzeti VERSeny főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg az élő döntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei lesznek: Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, valamint Szabó László kommunikációs szakember.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház 2016 óta rendezi meg a Nemzeti VERSenyt.

A versmondók összecsapását a rendezvény Facebook-oldalán élőben is követhetik az érdeklődők.

Borítókép: A II. Nemzeti Verseny döntője

Forrás: Az esemény Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!