Ladik

2009.01.13. 10:49

Vízvár története

Vízvár múltjából először a XVI. századból vannak emlékek, amikor Tahy Ferenc várat emeltetett a folyó partjára. A törökök elleni harc során fontosnak vélte az erődítményt Zrínyi Miklós 1555-ben, ám Szigetvár eleste után elhagyták védői, sőt fel is égették maguk mögött.

Kópé

A falu ekkor kihalt, s csaknem százötven évvel később népesült be ismét. Egy, a XVIII. század végéről származó irat arról számolt be, hogy a lakosság horvát nyelven beszélt, katolikus tanító élt itt, ám az első iskola alapítása 1742-ben történt. Még a következő évszázad derekán is horvát faluként szerepelt Vízvár, ahol ekkor már csaknem nyolcszáz lakos élt. A lélekszám a következő évtizedekben folyamatosan nőtt: 1881-ben már elkerülte az ezret, s ekkor a lakosság fele már magyarnak vallotta magát.A XX. század első éveire a lakosok száma elérte a másfélezret, így a társadalmi élet is megélénkült: olvasó-, gazdakör alakult, népház létesült. A két világháború között jelentős ipar működött itt, ám a háború után a téeszesítés beolvasztotta valamennyit.

„A település mellett húzódik a Dráva talán legszebb szakasza. A Vízvár melletti folyóparton emelkedő homokfal parti fecskék fészkelőhelye. A Drávától alig pár száz méternyire terül el egy takaros dél-somogyi település: Vízvár. A pazar természeti környezettel megáldott folyó sorsa összefonódott a Kaposvártól 70 kilométerre fekvő, vasúton is megközelíthető település életével. Ugyanakkor viszonyuk mára megváltozott, hiszen amíg a vad folyó évszázadokig a megélhetés fő forrását jelentette, addig napjainkra megváltozott és a kikapcsolódás mellett inkább az egyre inkább fellendülő turisztika céljait szolgálja. A partmente a Duna-Dráva Nemzeti Park része, amely csodás látnivalókat kínál a látogatóknak, akik évente tucatnyi csoportban táboroznak itt.

Az érintetlen természet, a fák, növények, élőlények, és nem utolsósorban a vad folyó, a Dráva mindenki számára nagy élményt jelent, aki egyszer is elutazik Somogy megye eme értékes természeti területére. Ugyanakkor nemcsak a folyómente, hanem az ellenkező irányban elterülő Öregtölgyes parkerdő is érdekes látnivalókat és felhőtlen kikapcsolódást ígér. Nem véletlen, hogy nagyobb vállalatok évente itt rendezik meg találkozóikat, hiszen a sport mellett főzési, szalonnasütési, pihenési lehetőségek vannak. A hatalmas gyertyánok és tölgyek közé alig süt be a nap, így a nyári kánikulában is kellemes klíma várja a túrázót.

A csodálatos Dráva mellett jelentős vadállomány vonzza ide a vadászokat. A környék erdeiben vadkacsa, vadliba, szarvas, őz és vaddisznó is él. A vízvári vadászterületet bérlik.A társaság éppen Zsitván működtet egy panzióként is működő vadászházat, amely kultúrált körülmények között várja a vadászokat. Vízvár múltjából először a XVI. századból vannak emlékek, amikor Tahy Ferenc várat emeltetett a folyó partjára. A törökök elleni harc során fontosnak vélte az erődítményt Zrínyi Miklós 1555-ben, ám Szigetvár eleste után elhagyták védői, sőt fel is égették maguk mögött. A falu ekkor kihalt, s csaknem százötven évvel később népesült be ismét. Az 1720-as országos összeíráskor háromszáz lelket számláltak meg itt, ekkor már a községhez tartozott Zsitfapuszta és a plébániával rendelkező Csütörtökhely is.Egy, a XVIII. század végéről származó irat arról számolt be, hogy a lakosság horvát nyelven beszélt, katolikus tanító élt itt, ám az első iskola alapítása 1742-ben történt. Még a következő évszázad derekán is horvát faluként szerepelt Vízvár, ahol ekkor már csaknem nyolcszáz lakos élt. A lélekszám a következő évtizedekben folyamatosan nőtt: 1881-ben már elkerülte az ezret, s ekkor a lakosság fele már magyarnak vallotta magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!