Közélet

2014.05.14. 14:44

Megjött Yvette: vízszintes eső, egyméteres hullámok várhatóak

Száz kilométer fölötti szél, vízszintes eső, egy méternél magasabb hullámok – ezt csütörtökre jelezte előre a meteorológia a Balatonra és partjára. A 128 centiméteres, rekordmagas vízállás miatt a déli parton szinte mindenütt várható, hogy a Balaton elönti a partját.

Fónai Imre, Harsányi Miklós

Megkezdődött – jelezte fotósunk már szerda kora délután Fonyódligetről. A 90 kilométeres szél következtében hamar víz alá kerültek egyes part menti utcák, területek. A keleti medencében sem volt sokkal jobb a helyzet: a siófoki Városőrség munkatársai szerda délután homokzsákokkal erősítettek meg néhány ingatlant a partközeli utcákban. Pedig ez még csak ízelítő volt, a meteorológia szerint a csütörtökre tovább erősödő szél a keleti-medencében is elérheti, esetleg meg is haladhatja a száz kilométeres sebességet, ezzel együtt az eső is megered és a nagy szél miatt vízszintesen esik majd.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Víz alatt a part
[/caption]
E közben a szakemberek Yvette névre keresztelték azt a mediterrán ciklont, amelyik komoly viharokat és esőzéseket okoz az országban. Legutóbb a 2010-es hasonló, akkor Zsófia névre keresztelt ciklon volt emlékezetes, az is jelentős károkat okozott Balaton- és országszerte. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken helyenként akár 100 mm csapadék is lehullhat, ami súlyos helyzetet idézhet elő a már most is áradó folyókon és a Balaton déli partján.



Szerdán a kormány is áttekintette a helyzetet. Meghallgatta a szükséges lépésekről szóló jelentéseket, s ahogyan a kormányszóvivő közölte, három kiemelten érintett területet vizsgált, így a Mura és a Rába, valamint a Sajó és a Hernád vízgyűjtőmedencéjénél kialakult árvízhelyzeten túl a Balaton hullámkilengését.
Szerdától ismét működik a figyelőszolgálat Siófokon – erről a városi önkormányzat tájékoztatott. A polgármester intézkedésére a városháza valamennyi, védekezésben érintett osztálya, így a Városőrség és a városüzemeltetés, valamint a Balaton-parti Kft. munkatársai is folyamatos készültségben állnak. A város mélyebben fekvő területein szerdán homokzsákokból nyúlgátakat kezdtek építeni és az éjszakai készültségről is gondoskodtak. Péntekig szükség esetén közmunkások is bevethetők lesznek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyméteres hullámok várhatóak
[/caption]
Balatonboglár, Balatonlelle és Zamárdi polgármestere is elrendelte szerdán a védekezést a part közeli épületek megóvása érdekében. Az önkormányzatok és a vízügy munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket a hatékony beavatkozás érdekében. A védekezésben a járási mentőcsoportok is részt vesznek, homokzsákokkal védik az ingatlanokat a víztől. A siófoki és a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség pedig mozgósította az önkéntes tűzoltó egyesületeket, amennyiben szükség van rájuk, azonnal bevethetők – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fokozott figyelmet az utakon!

– A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban – közölte szerdán Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője. – Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon hatására az előrejelzések alapján az ország délkeleti felén már egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani, emellett egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél.
A közút zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a társaság Útinform szolgálatának munkatársainál valamint megyei és autópálya diszpécsereinél, akiknek az elérhetőségei további információkkal együtt megtalálhatóak a www.utinform.hu/elerhetosegek weboldalon. A szóvivő közleményében arra is felhívta a közlekedők figyelmét: az autópályákon és főutakon található változtatható jelzésképű táblák információit vegyék figyelembe utazáskor, az ár- és belvíz helyzet miatt lezárt útszakaszokon pedig semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni és a kihelyezett korlátozásokat minden esetben tartsák be!
 – Ha az autósok mégis az utazás mellett döntenek érdemes a következőkre figyelniük: tartsanak a szokásosnál is nagyobb követési és oldal távolságot, mérsékeljék az autójuk sebességét, kerüljék el a vízátfolyásos szakaszokat, ne parkoljanak fa alá, különösen óvatosan vezessenek a hidakon, felüljárókon az erősebb oldal széllökések miatt, továbbá kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és fékezést – közölte a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!