duke of york

2018.02.10. 10:13

Gandalf Lear király bőrébe bújik

Száz előadáson fogja Shakespeare Lear király című tragédiájának címszerepét játszani Ian McKellen a londoni Duke of York Színházban júliustól.

Actor Ian McKellen poses on the red carpet as he arrives at the 12th edition of the Rome Film Fest, in Rome, Wednesday, Nov. 1, 2017. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Massimo Valicchia

A darabot Jonathan Munby rendezésében tavaly mutatták be Chichesterben, a kritikusok méltatták az előadást és a 78 éves brit színész „csodálatos részletességgel kidolgozott alakítását”.

McKellen 11 éve játszotta utoljára a szerepet a Royal Shakespeare Company társulatával Trevor Nunn rendezésében. Az újabb londoni bemutatóról nyilatkozva elmondta, valószínűleg ez lesz az utolsó nagy shakespeare-i szerepe.

Ian McKellen londoni bemutatkozása is a Duke of York Színházban volt 1964-ben James Saunders angol író A virágok illata című színdarabjában, ezért az alakításért kapta első színházi elismerését.

„Ez egy kicsi színház, de még intimebbé kell tenni azzal, hogy a széksorok egy részét kivesszük” – írta Twitter-üzenetében.

A 78 éves színész, akit világszerte leginkább Gandalfként ismernek A Gyűrűk Ura trilógiából, az Evening Standard brit lapnak elmondta, hogy ugyan még nem készül visszavonulni, de ez a szerep arra késztette, hogy elgondolkodjon az öregedés folyamatáról.

„A darab egy korombeli emberről szól. Sajnálkozva tekint vissza és aggódva szemléli a jövőt. Az egésznek értelme van számomra. Ez egy vizsgálódás arról, mit jelent megöregedni”

- magyarázta.

„A valóság az, hogy az emberek meghalnak. Senki nem figyelmeztet arra, hogy a barátaid elmennek. Ha két korombeli ember egymással beszélget, a betegségekről beszélgetnek, arról, hogy érzik magukat, és beszélgetnek a halálról. A legtöbb ember egész életét úgy éli le, hogy nem beszél erről” – vélekedett.

„Egyes színészek mindig ugyanazt és ugyanazt csinálják, és ezért sztárnak nevezik őket. Ez nem vonz engem. Szeretem a különböző kihívásokat” – tette hozzá.

A tragédiát július 11-én mutatják be és november 3-ig lesz színpadon.

Ian McKellen az 1960-as évek óta a brit színházi élet meghatározó alakja. Shakespeare több tragédiájának a címszerepét alakította, a Lear királyt először 1973-ban játszotta, de volt Rómeó, II. Edward és II. Richard is. Rendszeresen dolgozott együtt Judy Denchcsel és Helen Mirrennel.

Borítókép: AFP PHOTO / NurPhoto / Massimo Valicchia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!