bűnügy

2018.05.25. 15:05

Egymillió dollár óvadékért szabadon engedték Weinsteint

A producert szexuális bűncselekményekkel vádolják. Weinstein önként adta fel magát a rendőrségen pénteken, vádemelés után viszont elengedték.

New York, 2018. május 25. A többszörös nemi erõszakkal és szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducer érkezik egy New York-i kerületi bíróságra 2018. május 25-én. A The Weinstein Company nevû filmes cég társalapítójáról a The New York Times címû napilap terebélyes oknyomozó riportot közölt arról 2017 õszén, hogy a producer az elmúlt évtizedekben színésznõket zaklatott szexuálisan, többet megerõszakolt és korábban nyolc esetben is pénzügyi kárpótlásban állapodott meg áldozataival. (MTI/EPA/Peter Foley)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Peter Foley

Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinsteint és vádat emeltek ellene pénteken New Yorkban. Az illetékes bíróság egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedte a bukott filmmogult.

A bíróság elrendelte, hogy elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot. Útlevelét is bevonták.

A bíróság két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolta meg Weinsteint, aki péntek reggel adta fel magát a New York-i rendőrségen.

„Ez a vádlott arra használta fel helyzetét, pénzét és hatalmát, hogy fiatal nőket olyan helyzetbe hozzon, amelyben képes volt szexuálisan megbecsteleníteni őket”

- hangsúlyozta Joan Illuzzi-Orbon, a manhattani ügyészség illetékese a bíróságon.

A pénteken ismertetett vádak egy 2013-ban és egy 2004-ben történt esetből erednek a manhattani ügyészség közleménye szerint. Sem a New York-i rendőrség közleménye, sem az ügyészség közleménye nem nevezte meg a sértetteket.

„Weinstein úr mindig is fenntartotta, hogy soha senkivel szemben nem tanúsított közös megegyezés nélküli szexuális magatartást. A mostani eljárás sem változtatja meg ezen álláspontját. Nem ismerte el bűnösségét és teljeséggel reméli, hogy fel fogják menteni a vádak alól”

- közölte a vádemelés után Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje, aki 2011-ben Dominique Strauss-Khant képviselte egy hasonló bírósági ügyben New Yorkban, elérve a volt IMF-vezér felmentését.

Az ügyvéd annak a véleményének adott hangot, hogy az esküdtszék nem fog hinni Weinstein vádlóinak, hacsak az esküdteket nem fogja befolyásolni az a mozgalom (a Me Too mozgalom), amely ezt az ügyet felszította.

Amerikai sajtóértesülések szerint az egyik sértett Lucia Evans, akit kezdő színésznőként 2004-ben a filmmogul orális szexre kényszerített. Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket.

„Ez egy emocionális pillanat. Megkönnyebbültünk, és hálásak vagyunk azért, hogy igazságot fognak szolgáltatni”

- közölte Carrie Goldberg, Evans ügyvédje az AP amerikai hírügynökséggel.

Több mint 70 nő – köztük Salma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan és Gwyneth Paltrow – vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták a producer zaklatási ügyeit.

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

Rose McGowan, aki szintén az elsők között vádolta meg Weinsteint, pénteken szürreálisnak nevezte, hogy a letartóztatott filmmogult bilincsben vitték a rendőrségről a bíróságra.

„Nem gondoltam volna, hogy eljön ez a nap. Ez egy hatalmas döfés a hatalommal való visszaélés szívébe”

- hangsúlyozta az NBC televízió Megyn Kelly Today című műsorában.

Borítókép: MTI / EPA / Peter Foley

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!