Sokszínűség

2018.06.27. 10:09

Öt helyett nyolc jelöltje lesz a Grammy-díjaknak

A döntés oka, hogy a korábban sokan sérelmezték: túl kevés nő szerepelt a több mint 80 kategória jelöltjei, győztesei és a díjátadó gála fellépői között.

Lisszabon, 2018. június 25. Bruno Mars többszörös Grammy-díjas amerikai énekes-dalszerzõ fellép a 8. alkalommal rendezett Rock in Rio Lisboa könnyûzenei fesztiválon Lisszabonban 2018. június 24-én. (MTI/EPA/José Sena Goulao)

Az Amerikai Lemezakadémia ötről nyolcra emeli a jelöltek számát a Grammy-díjak legfontosabb kategóriáiban a sokszínűség növelése jegyében – jelentette be az intézmény kedden.

A változás már a 2019. évi Grammy-díjak jelölésénél életbe fog lépni.

Az intézmény az után döntött így, hogy az év elején felháborodást váltott ki, hogy nagyon kevés nő szerepelt a több mint 80 kategória jelöltjei, győztesei és a díjátadó gála fellépői között.

Döntésük értelmében a legfőbb – az év albuma, az év dala, az év felvétele és a legjobb új előadóművész – kategóriákban nyolc jelölt fog versenyezni. A Grammy-díjak 1959-ben kezdődött történetében öt jelöltet terjesztett elő a lemezakadémia. Az összes többi kategóriában megmarad az öt jelölt.

„Ez több lehetőséget teremt a szélesebb körű elismerésekre ezekben a fontos kategóriákban, és nagyobb rugalmasságot biztosít szavazóinknak, amikor a döntést kell hozniuk az év legjobb zeneszámairól, a legjobb előadók elismeréséről”

- közölte Neil Portnow, a lemezakadémia elnöke.

Portnow éles bírálatokat kapott januárban, amikor Bruno Mars hat Grammy-díjat is bezsebelt különböző kategóriákban 24K Magic című albumáért és a 86 kategóriában csupán 17 női zenészt díjaztak,

ráadásul az akadémia elnöke azt merte mondani, hogy a nőknek emelniük kell a színvonalat, ha előre akarnak haladni a zeneiparban.

Akkor a zeneakadémia testületet hozott létre annak feltárására, mi az oka a nemek egyenlőtlenségének, a nőkkel szembeni előítéletnek a zeneiparban.

Kategóriánként ugyan csak egyetlen győztest hirdetnek, de a jelölések is jelentős mértékben növelik a lemezeladásokat.

A 2019. évi Grammy-díjak jelöltjeit ősszel jelentik be, a díjátadó gálát februárban rendezik Los Angelesben.

Borítókép: Bruno Mars többszörös Grammy-díjas amerikai énekes-dalszerző fellép Lisszabonban 2018. június 24-én.

Forrás: MTI/EPA/José Sena Goulao

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!