a színpad ura

2018.08.06. 14:02

Lear királyt várták, Gandalfot kapták

Elmaradt a Shakespeare-előadás, a közönség végül mégis állva ünnepelte Sir Ian McKellent.

Ian McKellen walks a red carpet for 'Ian McKellen: Playing The Part' during the 12th Rome Film Fest at Auditorium Parco Della Musica on November 1, 2017 in Rome (Photo by Luca Carlino/NurPhoto)

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik hétvégi előadását Ian McKellennek a londoni West Enden. A nézők visszakapták az esetenként 170 fontos (61 ezer forintos) jegyek árát, ráadásul a színész megkérte őket, hogy maradjanak, hallgassák meg pályafutása és élete legemlékezetesebb történeteit.

Az esemény óriási siker lett.

Ian McKellen a színpadon egy karosszékben ülve, bottal a kezében szórakoztatta a közönséget a Duke of York's Színházban. Kirsty Bushell színésznő, aki a király egyik lányát, Regant játssza a Lear királyban, a takarásból hallgatta kollégája történeteit.

„Spontán, teljesen természetes és mélyen megható volt” – mondta a The Times című lap hétfői számában az eseményről.

„Mindenáron nyújtani akart valamit a nézőknek, több mint egy órán át mesélt az életéről, pályafutásáról és a színészet, különösen a Shakespeare iránti rajongásáról telt ház előtt. A színház megtelt szeretettel és együttérzéssel”

- tette hozzá.

Katie Simpson, a CBC kanadai közszolgálati műsorszóró egyik újságírója, aki a közönség soraiban ült, kiváltságos és „meglehetősen hihetetlen” élményként jellemezte a szombati matinéprogramot. Elmondása szerint Ian McKellen beszélt többek közt arról, hogy nem szereti a mikrofonokat a színházban, mert szerinte akadályozzák a kapcsolatteremtést. Azzal viccelődött, hogy azért lett színész, mert magamutogató.

Shakespeare több művéből is fejből idézett jeleneteket, kétszer pedig A Gyűrűk Ura varázslója, Gandalf bőrébe is belebújt.

Kérdezni is lehetett tőle.

A közösségi hálón fellelhető élménybeszámolók szerint volt, aki életre szóló élménynek nevezte a rendkívüli színházi programot, amelynek végén állva ünnepelték a színészt.

A 79 éves Ian McKellen vasárnap közleményt adott ki, amelyben megírta:

a lépcsőn felfelé szaladva meghúzódott az egyik combizma, amikor a metró után futott.

Kisebb sérülése meggátolta abban, hogy például térdeljen a színpadon vagy a hátán cipelje Cordelia holttestét, ezért maradt el a szombati matiné-előadás. Ian McKellen bocsánatot kért a közönségtől, amiért Lear királyra számított, de helyette őt kapta. A színész szombat este már színpadra tudott állni.

A Lear király novemberig látható a West Enden.

Borítókép: Luca Carlino/NurPhoto / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!