Oscar-életműdíjak

2018.11.19. 13:00

Cicely Tyson színésznő és Lalo Schifrin zeneszerző is díjat kapott

A kaliforniai tűzvész miatt lerövidítették a gálavacsorát megelőző vörös szőnyeges felvonulást is.

Forrás: AFP

Fotó: Robyn BECK

Cicely Tyson színésznő, Lalo Schifrin zeneszerző és Marvin Levy sajtószóvivő is Oscar-életműdíjat kapott a vasárnap este Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján, amelyen a Kathleen Kennedy-Frank Marshall producerházaspárt Thalberg-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia – írja a The Hollywood Reporter filmes portál.

A 10. alkalommal megrendezett gálát John Bailey, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke nyitotta meg a Ray Dolby Bálteremben.

Köszöntőjében Bailey megemlékezett a kaliforniai tűzvész áldozatairól. „Sok ezer amerikai honfitársunk vált otthontalanná, csaknem 1400 ember holléte még mindig ismeretlen” – mondta Bailey, hozzátéve, az akadémia saját történelmének egy része is a lángok martalékává vált a kaliforniai Paramount Ranch leégésével.

A gálavacsorát megelőző vörös szőnyeges felvonulást is jelentősen lerövidítették a szervezők a tűzvészre való tekintettel.

Cicely Tysont 1973-ban jelölték Oscar-díjra a Csibész című film női főszereplőjeként nyújtott alakításáért. További ismert filmjei között van a Sült, zöld paradicsom és A segítség is. A 93 éves színésznőt Ava DuVernay rendező köszöntötte a megjelentek előtt.

Beszédében Tyson felidézte a pillanatot, amikor John Bailey telefonon elmondta neki, hogy Oscar-díjat kap életművéért. „Meg sem tudtam szólalni, és meg kell mondjam, nem tudok még egy olyan alkalmat felidézni, amikor egy információ így előhozta volna belőlem a Niagara-vízesést. Csak sírtam, sírtam és sírtam” – emlékezett vissza a színésznő.

A 86 éves Lalo Schifrint Clint Eastwood méltatta, majd a páros rövid eszmecserét folytatott a színpadon közös szenvedélyükről, a jazzről. A hatszor is Oscar-díjra jelölt zeneszerző Argentínából származik. Mielőtt az ötvenes években Buenos Airesben filmzenéket kezdett volna komponálni, Franciaországban tanult klasszikus zenét és jazzt.

Clint Eastwood és Lalo Schifrin 2018. november 18-án
Fotó: Robyn BECK / AFP

Több mint száz film zenéjét szerezte, neki köszönhető a Mission: Impossible alapmotívuma is.

Marvin Levy, akit Tom Hanks köszöntött vasárnap este a színpadon, az MGM stúdiónál kezdett dolgozni New Yorkban, majd Hollywoodban a Columbiánál folytatta pályáját, ahol olyan filmekkel foglalkozott, mint A mélység vagy a Kramer kontra Kramer.

A Harmadik típusú találkozások forgatása, 1977 óta képviseli Steven Spielberget, az Amblin Entertainment, a DreamWorks és az Amblin Partners produkciós cégekben is dolgozott. Ő az első filmipari sajtószóvivő, aki Oscar-életműdíjat kapott.

A filmszakma legkiválóbb producereit elismerő Irving G. Thalberg-díjat a Kathleen Kennedy-Frank Marshall producerházaspár vehette át, akiket régi jó barátjuk és kollégájuk, Steven Spielberg köszöntött a színpadon.

Kennedy és Marshall számos olyan film producere volt, amelyet Spielberg rendezett. Az elveszett frigyláda fosztogatói producereként Marshall Oscar-jelölt lett. Kennedy, akit az E.T. – A földönkívüli, a Hadak útján és a Lincoln című filmekért jelöltek Oscarra, az első nő, aki elnyerte az 1937-ben alapított Thalberg-díjat.

Beszédében a producer elmondta, nagyon büszke rá, hogy első nőként veheti át az elismerést, ám nem ő az első és biztosan nem is az utolsó nő, aki kiérdemelte azt.

Kennedy jelenleg a Lucasfilm elnöke, felügyeli a Star Wars-filmeket, Marshall pedig legutóbb egyebek között a Jurassic World: Bukott birodalom című kasszasiker producere volt.

Az idei Oscar-szezon életműdíjainak átadása után az amerikai filmakadémia 2019. január 22-én hozza nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját, a díjátadó ceremóniát pedig február 24-én tartják Los Angelesben.

Borítókép: Cicely Tyson átveszi díját 2018. november 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!