mindig profik

2020.03.30. 20:43

Sztárséfek otthoni konyháikból tanítják főzni a franciákat

Mivel éttermeik zárva vannak, a sztárok a házi koszt örömeivel igyekeznek felvidítani a járvány miatt otthonaikba kényszerült embereket.

FRANCE-GASTRONOMY-MARSEILLE-MAZZIA

Forrás: AFP

Fotó: CHRISTOPHE SIMON

Francia sztárséfek tévéműsorban és a közösségi hálón mutatják meg, hogy főznek egyszerűen, olcsón az otthoni konyhájukban, hogy segítsenek a nézőknek és követőiknek.

Mivel éttermeik zárva vannak, a sztárok a házi koszt örömeivel igyekeznek felvidítani a járvány miatt otthonaikba kényszerült franciákat.

„Ma nem Lignac séf beszél, hanem Cyril, akinek, mint minden franciának, a közelben kell beszereznie az ennivalót. Nagyon izgalmas azzal jobbá tenni az emberek mindennapjait, hogy a konyhaszekrényemből és a hűtőmből főzök” – mondta el Cyril Lignac, aki jelenleg a francia gasztronómia legnépszerűbb alakja. A múlt héten tévéműsort indított Tous en cuisine (Mindenki a konyhába!) címmel, amely a mindennapok ételeit és otthoni teendőit mutatja be az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején.

A műsor a tervek szerint addig tart, amíg az embereknek a veszélyhelyzet miatt otthon kell maradniuk.

Egy másik párizsi séf, Amandine Chaignot is online órákat tart. „Pici a konyhám, ha én meg tudom benne csinálni, neked is menni fog” – magyarázta.

Alexandre Mazzia egy kétcsillagos étterem séfje Marsailles-ben, akit 2019-ben az év szakácsának választotta a Gault & Millau gasztrokalauz. Most saját szavai szerint „apa, aki a gyerekeivel házi feladatot ír, sportol és főz”.

Kevés szabadidejében a jelenlegi helyzetre átalakított recepteket tesz közzé a közösségi médiában, van köztük olyan csokoládétorta, amelyhez se a lisztet nem kell megszitálni, se a tojást felverni, valamint olyan zöldlencse-saláta, amelyben a kumkvat nevű apró kínai citrusfélét zöldalmával, a kesudiót bármilyen olajos maggal helyettesítette.

Christophe Bacquie, egy három Michelin-csillagos étterem séfje szintén a közösségi hálón segít főzni a franciáknak. „A feleségem beszélt rá az Instagramra” – mondta a szakács, aki mediterrán fogásokra – köztük a narancsos, mézes és rozmaringos endíviára vagy a citromos-olívaolajos tortára – szeretné megtanítani az embereket. „Abból főzünk, amink van. Mindenkit ugyanúgy korlátoz a járvány, nekünk az a dolgunk, hogy példát mutassunk” – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!