Ország-világ

2020.11.05. 14:05

Hogyan ismerjük fel a koronavírust? Erre a 7 dologra kell figyelni

Sokan azt kérdezgetik, hogy miként lehet biztosan felismerni a koronavírus-fertőzést. Egy új tanulmány szerint nem egyszerű, mivel a betegség hét különböző tünetegyüttessel is jelentkezhet.

This picture taken on May 23, 2020 shows a laboratory technician holding a dose of a COVID-19 novel coronavirus vaccine candidate ready for trial on monkeys at the National Primate Research Center of Thailand at Chulalongkorn University in Saraburi. - After conclusive results on mice, Thai scientists from the centre have begun testing a COVID-19 novel coronavirus vaccine candidate on monkeys, the phase before human trials. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mladen Antonov

A Bild című német napilap közölte elsők között a bécsi Orvostudományi Egyetem legújabb tanulmányát. Az osztrák egyetem professzorai arra keresték a választ, hogy milyen tünetekkel kell számolni a Covid-fertőzötteknek. A vizsgálatokba 200 embert vontak be, a résztvevők fele már kigyógyult a koronavírusból, míg a másik fele az orvosok szerint még szenvedett a betegségtől – írja a Ripost.

A kutatók az eredmények publikálásánál azt írták, hogy a koronavírust azért nehéz sokszor felismerni, mert akár hét különböző módon is jelentkezhetnek a tünetek:

Influenzaszerű tünetek: láz, hidegrázás, köhögés, fáradékonyság

 

Náthaszerű tünetek: orrfolyás, tüsszögés, torokszárazság, orrdugulás

 

Ízületi- és izomfájdalom

 

Szem- és nyálkahártya gyulladás

 

Tüdőproblémák tüdőgyulladással és légszomjjal

 

Emésztőrendszeri problémák hasmenéssel, émelygéssel és fejfájással

 

Szaglás és ízlelés elvesztése

Fotó: Shutterstock

A tanulmányt vezető professzorok, Winfried F. Pickl immunológus és Rudolf Valenta allergológus külön kiemelték, hogy a szaglás és ízlelés elvesztése elsősorban a fiatal szervezeteknél jellemző. A gyógyultak esetében pedig megfigyelték, hogy az immunrendszerükben még a betegséget követő tizedik hétben is megfigyelhetőek változások. A szakemberek ezt úgy nevezték, hogy

a koronavírus ujjlenyomata tíz héttel a tünetek jelentkezése után is megtalálható az emberek vérében.

Összegzésként az egyetem szakemberei azt javasolták, hogy a korábban felsorolt tünetek észlelése esetén mindenki akkor jár el helyesen, ha orvoshoz fordul. A saját magunk által felállított diagnózis ugyanis könnyen téves következtetésekhez vezetnek.

Ha tapasztalhatóan rosszabbodnak a tünetek, azonnal orvosi segítséget kell kérni! Ha túl későn megy orvoshoz, veszélyes, nehezebben visszafordítható állapotba kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!