Ország-világ

2020.11.08. 11:05

Hoppá! Kiszagolják a koronavírust a reptéri szuperkutyák

A reptéri kutyáknak érzékenyebb az orra, mint a koronavírus tesztek. Töredék molekula elég ahhoz, hogy kiszagolják a fertőzést, mint ami az orvosi tesztekhez kell.

Forrás: Shutterstock

Négy repülőtéren szolgálatot teljesítő kutyus kapott elismerést: Kossi, Miina, ET és Valo. Különlegességük, hogy ki tudják szagolni a koronavírust – írja a Bors.

A Finn Kennel Klub évente díjazza azokat az ebeket, amelyek hozzájárultak egy vagy több élet megmentéséhez. A Speciális Hős Kutya díjat négy felé osztották.

Ezek a kutyák szaglásznak a helsinki reptéren az utasok biztonsága érdekében
Fotó: AFP

 

A kiképzett állatok képesek azonosítani a kórokozót a tünetek jelentkezése előtt és sokkal kisebb minta segítségével is, mint amennyi a pálcás mintavételhez szükséges.

Egy kutyának 10–100 molekula elég az azonosításához, míg egy PCR-tesztnek 18 millió molekulára van szüksége.

A négy kutya szeptember óta dolgozik a helsinki repülőtéren, a tervek szerint az év végéig szolgálatban maradnak.

A repülőtérre érkező utazók önkéntesen jelentkezhetnek a tesztre. A nyakukat egy kendővel megtörlik, a kendőt egy steril edényben mutatják meg a kutyáknak.

Ha a négylábú pozitív eredményt jelez, az utast egy egészségügyi állomásra irányítják. A négy kutya közül kettő korábban a rák azonosítását célul tűző projektben is részt vett. A „koronaebeket” örömmel fogadták a repülőtéren. Az utasok és a repülőtér személyzete is odamegy hozzájuk üdvözölni őket, és a kutyák pedig felvidítják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!