Rémisztő kilátások

2022.01.28. 07:24

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

Az omikron-variáns BA.2-es alváltozata gyorsabban terjedhet, mint a BA.1-es változat, az elemzések ugyanakkor nem mutattak eltérést a kórházba kerülők arányát tekintve.

Az omikron-variáns BA.2-es alváltozata gyorsabban terjedhet, mint a BA.1-es változat – írja a Reuters alapján a vg.hu.

Nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2-es változat súlyosabb megbetegedést okozna, de az kijelenthető, hogy gyorsabban terjed

– mondta Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerdán.

Az előzetes számítások szerint a BA.2 másfélszer fertőzőbb lehet a BA.1-nél – közölte szerdán Dánia fertőző betegséggel foglalkozó hatósága, a Statens Serum Institut (SSI). Noha gyorsabban terjedhet, 

az elemzések ugyanakkor nem mutattak eltérést a kórházba kerülők arányát tekintve.

Dániában már január második hete óta a BA.2 az uralkodó alváltozat, annak ellenére, hogy a világ többi részén még a BA.1-es variáns a meghatározó: az összes koronavírus-fertőzés 98 százalékáért felelős. Tyra Grove Krause, az SSI igazgatója elmondta, hogy a BA.2.-változat fertőzőbb lehet, különösen az oltatlanok esetében, ugyanakkor nagyobb mértékben megfertőzheti azokat is, akik be vannak oltva.

Dánián kívül eddig Nagy-Britanniában, Svédországban és Norvégiában regisztráltak BA.2-es fertőzéseket, de korántsem olyan számban, mint a skandináv országban. A dán kormány szerdán jelentette be, hogy február 1-jéig feloldja a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, annak ellenére, hogy még mindig kiemelkedően magas a napi új fertőzöttek aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!