Felfoghatatlan

2022.03.25. 16:07

Sokkolta a kutatókat a legújabb felfedezés: létezhet egy univerzum, ahol az idő visszafelé halad

A kutatók elmélete szerint a szimmetria az univerzum kölcsönhatásaira vonatkozik, így az egész univerzumra is érvényes lehet.

Az ősrobbanáskor keletkezhetett egy anti-univerzum is, amelynek létezése megmagyarázhatja, miért nem találtak még rá az ősrobbanás után keletkezett gravitációs háttérhullámokra, miért több az anyag a világegyetemben, mint az antianyag és hogy mi az a sötét anyag.

A kanadai kutatóintézet, a Perimeter Elméleti Fizikai Intézet  kutatóinak, Neil Turoknak, Latham Boyle-nak és a Manchester Egyetem fizikusának, Kieran Finn-nek közös megjelent tanulmánya egy potenciálisan sok kérdést megmagyarázó elméletet vet fel: mi lenne, ha az ősrobbanáskor nem csak az általunk ismert univerzum jött volna létre, hanem egy másik is, ami tökéletes szimmetriát alkot a "normál" univerzummal? 

Ez az iker-univerzum alapvetően mindenben egyezne a párjával, csak éppen úgy kell rá tekinteni, mintha egy tükörben látszana: az idő visszafelé halad, a részecskék töltései fordítottak és az antianyag több benne, mint a látható anyag.

A kutatók elmélete szerint a szimmetria az univerzum kölcsönhatásaira vonatkozik, így az egész univerzumra is érvényes lehet.

A tudósok úgy vélik, hogy egy anti-univerzum létezése megmagyarázhatja a sötét anyag elméletet. A sötét anyag elmélet szerint van egy olyan láthatatlan összetevője a világegyetem szövetének, amire eddig csak a gravitációs vonzással kapcsolatos megfigyelések alapján következtetnek a fizikusok - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!