Jó tudni

2022.06.04. 06:05

Itt a dátum, amely előtt születetteknek nem kell félniük a majomhimlőtől

Sokan megnyugodhatnak, ők a korukból adódóan minden bizonnyal védettek.

A feketehimlő elleni oltás véd a majomhimlő ellen is. Legalábbis nagy eséllyel. Magyarországon 1979-ig volt kötelező ez az oltás, az Egészségügyi Minisztérium 1980 elején függesztette fel – először csak ideiglenesen –  a 18 hónapos gyerekek oltását, de ez akkor még néhány afrikai és ázsiai országban egy ideig kötelező volt, erre felhívták az utazók figyelmét. Ma már sehol nem kötelező – írja a Ripost.


Forrás: MTI/AP/CDC

Az 1979 előtt születettek több mint 90 százalékos valószínűséggel védettek, ők biztosan megnyugodhatnak.  Ugyanakkor Európában az enyhébb változata terjed a vírusnak, aminek csak 1 százalék körüli a halálozási rátája, tehát nincs ok a félelemre.

A jelenlegi majomhimlő esetek nem új világjárvány kezdetét jelentik, ezt a német egészségügyi miniszter, Carl Lutherbach is kihangsúlyozta. Kiderült: a  jelenlegi fő kockázati csoportot a homoszexuális férfiak jelentik. A vírus azonban más csoportokat is érinthet. A majomhimlő fertőzés általában szoros érintkezés és szennyezett anyagok révén lehetséges.

Borítókép: MTI/Vajda János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!