Bulvár-celeb

2022.11.07. 10:50

Innen tudhatjuk, hogy az ember közel jár a halálhoz, ezek lehetnek a jelek

A kutatások bebizonyították, hogy a haldoklókat megvigasztalja, ha nincsenek egyedül és olyan áll az ágyuk mellett, akit szerettek.

1576363936

Fotó: KieferPix

Akár hónapokkal korábban észre lehet venni egy emberen, ha megkezdődött a haldoklás folyamata. Egy szakértő szerint a több alvás vagy szunyókálás, valamint a bőrszín megváltoztatása olyan jelek, amelyekre az emberek odafigyelhetnek, amikor egy szeretett személy a halálához közeledik. 

 

Bár a jelek észrevétele mentálisan és érzelmileg is megviselheti a családtagokat, hasznos lenne figyelni rájuk, hogy még el tudjunk búcsúzni és a szeretett személyt is segíteni tudjuk.

 

Carol DerSarkissian elárulta, hogy biztos előjele a halálnak, ha a szerettünk visszahúzódóbb lesz, befelé fordul és már nem okoz örömet neki az, amiért régen lelkesedett. Az életük végéhez közeledő idős emberek hajlamosak arra, hogy kevesebbet beszéljenek. Ezzel szemben a haldokló gyerekeknél ennek akár az ellenkezője is tapasztalható, és be nem áll a szájuk.

 

A halál előtt egy-két héttel az ember már nagyon fáradtnak érzi magát, annyira, hogy az ágyból sem tud kikelni. Fokozódhatnak a fájdalmai és megváltozik a vérnyomás, a pulzus és a légzés is.

 

Az utolsó órákhoz közeledve az emberek testhőmérséklete lecsökken, egyáltalán nem kívánják már az ételt és italt, nem járnak ki a mosdóba sem, de egyes esetekben előfordulhat fájdalomérzet is. További árulkodó jel lehet, hogy a bőrön kékes-lilás foltok jelennek meg a térden, kézfejen vagy a lábon, valamint nehézkessé válik a légzés.

 

A palliatív ellátás szakértői arra biztatják a családtagokat, mindenképpen legyenek a szerettük mellett, még ha azt is hiszik, hogy már nem hallják őket vagy nem fogják fel, hogy ott vannak. A kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a haldoklókat megvigasztalja, ha nincsenek egyedül és olyan áll az ágyuk mellett, akit szerettek 

 

– írta a Mirror nyomán a Bors.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!