Bulvár-celeb

2021.04.17. 18:43

Ilyen volt Fülöp herceg királyi temetése

Szombaton délután helyezték végső nyugalomra Fülöp herceget, csak a szűk családi kör vehet részt a temetésen. A herceg koporsóját most a Windsori kastély, Szent György-kápolnájának királyi kriptájában helyezték el, de a királynő halálakor átszállítják majd a templom emlékkápolnájába, ahol felesége mellett temetik újra.

Pallbearers of the Royal Marines carry the coffin as it arrives at the West Steps of St George's Chapel during the ceremonial funeral procession of Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh in Windsor Castle in Windsor, west of London, on April 17, 2021. - Philip, who was married to Queen Elizabeth II for 73 years, died on April 9 aged 99 just weeks after a month-long stay in hospital for treatment to a heart condition and an infection. (Photo by Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP)

Forrás: AFP / Kirsty Wigglesworth

Fotó: AFP

A koronavírussal kapcsolatos szabályozások szerint Angliában a temetkezéseken maximum 30 fő vehet részt, ezt tiszteletben tartva búcsúztatják Fülöpöt, aki egyébként is szűkkörű gyászszertartást szeretett volna.

A búcsúztatáson csak harmincan voltak jelen, de egész London gyászba borult szombaton
Fotó: AFP / Niklas Hallen

 

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A hercegnek fontos volt, hogy katonai tiszteletadással temessék el
Fotó: AFP / Chris Jackson

Egy percre megállt az élet a királyságban

A temetést egy hétig tartó gyász előzte meg. A szertartás kezdetén pedig egész Nagy-Britanniában egy perc néma csenddel emlékeznek Fülöp hercegre, még a Heathrow-ról sem szállt fel repülő ebben az időpontban.

Egy perc néma gyász. A temetés első percében minden megállt az országban
Fotó: AFP / Tolga Akmen

II. Erzsébet így érkezett a gyászszertartásra

Amióta a palota bejelentette Fülöp herceg halálát, II. Erzsébet nem mutatkozott a nyilvánosság előtt mindeddig, a temetés napjáig.

Amióta a gyászhírt közölték, most először mutatkozott nyilvánosan a királynő
Fotó: AFP / Victoria Jones

 

Ma azonban ő volt az első, aki megérkezett. Egyedül ült az autójában és a kápolnában az istentisztelet alatt is egyedül foglalt helyet, távol a család többi tagjától. Jelzésértékű, hogy nem a saját, hanem férje egykori helyén ült a kápolnában.

A temetési gyászmisén is egyedül kellett ülnie
Fotó: AFP / Jonathan Brady

A herceg részletesen rendelkezett, milyen búcsúszertartást akar

II. Erzsébeten kívül, Fülöp herceg másik nagy szerelme a tenger volt, ezért a búcsúztatásában kiemelt szerepet kapott a Királyi Haditengerészet is, akik a Királyi Tengerészgyalogosokkal, skót Highlanderekkel, a Skót Királyi Ezred 4. zászlóaljának és a Királyi Légierő tagjaival együtt adták Fülöp utolsó, 730 fős díszsorfalát.

A kápolnában tengerészgyalogosok helyezték el a koporsót
Fotó: AFP / Dominic Lipinski

 

Fülöp herceg testét halála után egy magánkápolnába szállították, onnan vitték át a Windsor-palotába. Innen egy átalakított Landrover szállította szombaton a Szent György-kápolnába – az autó tervezésében a herceg is részt vett és külön kérése volt, hogy ez a jármű vigye utolsó útjára.

Fülöp herceg maga is részt vett annak az autónak a tervezésében, amely az utolsó útjára vitte
Fotó: TV2

 

A koporsót Fülöp zászlajával borították, érdemrendjeit az oltárra helyezték. A koporsó mögötti első sorban Károly herceg és Anna hercegnő, majd András és Eduárd hercegek vonulnak a kápolnába, őket követte a harmadik sorban Vilmos és Harry. A királynő külön útvonalon érkezett a szokásos Bentley-vel.

Harry és Vilmos: a szertartáson nem egymás mellett ültek, de együtt távoztak
Fotó: AFP / Gareth Fuller

 

A gyászmise 50 percig tartott, Canterbury érseke mondott áldást „Az egyház, a nemzetközösség és mindenki számára egység és megnyugvás következzen.” A temetés aktusa azonban már nem kamerák előtt zajlott, a nyilvánosság kizárásával, szigorúan családi körben helyezték végső nyughelyére a koporsót, ami nem a végső.

Az érsek és a királynő a többi családtagtól külön, másik bejáraton, kettesben ment be a kápolnába
Fotó: AFP / Steve Parsons

 

 

A herceg koporsója most a Windsori kastély, Szent György-kápolnájának királyi kriptájába került, de nem ez lesz a végső nyughelye. A királynő halálakor kiemelik a koporsót, és átszállítják a templom emlékkápolnájába, ahol felesége mellett temetik majd újra.

A koporsót katonák vitték és a család kísérte
Fotó: AFP / Danny Lawson

Harry és Vilmos nem lehettek egymás mellett

A békesség kedvéért nem lehetett egymáshoz közel az edinburgh-i herceg szűkkörű, 30 fős temetésén Harry és Vilmos – erről személyesen a királynő döntött. A brit lapok azt pedzegették, hogy a fiúk nagyapjuk gyászmenetén együtt vonulnak majd a koporsó mögött, de már a szertartás csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos forgatókönyvéből kiderült, hogy nem így lesz: a két testvér között Anna hercegnő fia, Peter Phillips lépdel majd és a templomban sem ülhetnek egymás mellett.

A királynő szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy Harryt és Vilmost szétválasztotta a temetésen, hogy nem akart drámát és spekulációkat ezen a szertartáson.

Mindenki azt találgatja, ez a találkozás vajon meghozza-e a békülést
Fotó: AFP

 

Kétségtelen, hogy minden tudósításban külön figyeltek arra, hogyan viselkednek egymással. Úgy tűnik, a testvérek fontos lépést tettek a békülés érdekében, együtt hagyták el ugyanis a kápolnát.

Ezzel tisztelgett Katalin Fülöp herceg előtt

Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné szívmelengető módon tisztelgett II. Erzsébet és Fülöp herceg előtt: a 99 éves korában elhunyt herceg temetésére a királynő nyakláncát és fátylát vette fel. Ezt a nyakláncot egyébként Diana hercegnő is viselte 1982-ben.

Katalin a királynő fátylát és nyakékét viselte a gyászruhához
Fotó: Chris Jackson / AFP

 

Katalin és Fülöp jó viszonyban voltak, búcsúüzenetében még Vilmos herceg is megjegyezte, hogy örökre hálás lesz, amiért nagyapja annyira szerette Katalint.

 

II. Erzsébet megmutatta kedvenc, közös fotójukat

A temetés napján, II. Erzsébet megosztott egy régi fotót, abból az időből, amikor az életük egyik legharmonikusabb időszakában voltak – 2003 táján.

Ritka alkalom volt, hogy nem kellett az ország és a világ gondjaival foglalatoskodniuk, csak egyszerűen kettesben lehettek.

Nem csoda, hogy ez II. Erzsébet egyik kedvenc közös képe. A királynő egy a legkedvesebb közös pillanatokból összevágott búcsúvideót is közzétett a királyi család hivatalos oldalán:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!