bizonytalanság

2017.08.25. 14:27

Egyre kevésbé vonzó Nagy-Britannia

81 ezerrel kevesebb munkavállaló ment a britekhez dolgozni, mint tavaly, a fő ok a Brexit körüli bizonytalankodás lehet.

A negyedével, 246 ezer főre csökkent egy év alatt a bevándorlás az Egyesült Királyságban, elsősorban azért, mert az uniós állampolgárok menekülnek az országból a Brexit, (a britek EU-ból való kilépése) miatt – derült ki a brit statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból. A Világgazdaság cikke szerint a Brexittől való félelem leginkább a közép-kelet-európai EU-országok dolgozóit riasztja el (ők adják a távozó uniós népesség felét), elsősorban a lengyelek és a csehek közül mennek haza sokan.

Ez pedig nagy hatással lesz a brit munkaerőpiacra. „Mivel a munkanélküliség rekordalacsony, mindössze 4,5 százalékos, a 3 millió itt élő uniós állampolgár nélkül akut munkaerőhiány alakulhat ki Nagy-Britanniában” – figyelmeztetett Seamus Nevin, az Institute of Directors humán erőforrásért felelős igazgatója. Ezt támasztja alá az is, hogy a tavaly érkezett 257 ezer ember döntő többsége úgy lépett be az országba, hogy már volt állása, csak 87 ezren kerestek munkát.

Mindehhez társul még az is, hogy a brit gazdaság növekedése az uniós átlagtól is elmarad (a második negyedévben csak 0,3 százalék volt), és az elemzők az év további részében sem várnak javulást.

Ezek is érdekelhetik