Értékpapír-piac

2017.12.29. 12:06

Üdvözli az MNB a spekulatív termékekkel szembeni kezdeményezést

A fogyasztói érdekek védelmében bizonyos spekulatív „befektetési” termékek (például bináris opciók, CFD ügyletek) korlátozására és betiltására vonatkozó lépésekre készül jövőre az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezve azt is, hogy üdvözlik a kezdeményezést.

Az MNB felidézte: az ESMA nemrég közzétett nyilatkozatában jelezte, hogy a január 3-án hatályba lépő, a pénzügyi eszközök piacairól szóló rendelet (MiFIR) felhatalmazása alapján bizonyos, a lakossági fogyasztók számára kiemelten kockázatos, spekulatív termékeket érintően intervenciós lépések bevezetését tervezi.

Az új, egységes szabályozás alapján a nemzeti hatóságok saját tagállamukat érintően, az ESMA viszont az Európai Unió teljes területére kiterjedő hatállyal korlátozhat vagy tilthat be egy-egy spekulatív terméket. Az ESMA által elrendelt termékintervenció legfeljebb 3 hónapra szólhat, azonban a feltételek fennállása esetén akár többször is megújítható.

Az ESMA a bináris opciók esetében betiltaná, a CFD ügyleteknél pedig feltételekhez kötné a lakossági ügyfelek részére történő reklámozását, forgalmazását. A CFD-kel és a rolling spot forex ügyletekkel kapcsolatban tőkeáttételi limiteket határozna meg, az ügyfélveszteség mérséklése érdekében bevezetné az automatikus zárás szabályát és a „negatív egyenleg” védelmét. Előírná továbbá, hogy az ügyfeleket figyelmeztessék a kockázatokról, és korlátozná az ügyfelek részére nyújtható, a kereskedését ösztönző előnyöket is.

A jegybank közölte: az ESMA előreláthatólag 2018 januárjában egy rövid nyilvános konzultációt tart a témában. Az érintett termékek az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, Magyarországon is jellemzően határon átnyúló befektetési szolgáltatóknál érhetők el, így különösen fontos az egységes európai intézkedés – vélekedett az MNB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!