elmaradt megrendelések

2018.02.25. 08:45

A helikopterpiac még nem tudott visszakapaszkodni a válság előtti szintre

Az Airbus Helicopters a javuló gazdasági környezet ellenére sem számol eladási növekedésére az idén.

Vidombák, 2016. szeptember 13. Francois Hollande francia államfő (k), Dacian Ciolos román miniszterelnök (j) és Christian Cornille, az Airbus Helicopters vállalat ügyvezető alelnöke felavatják a piacvezető francia helikoptergyártó új, vidombáki (Ghimbav) gyárát a közép-romániai Brassó mellett 2016. szeptember 13-án. A háttérben a gyártó egyik H215-ös légi járműve.

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Robert Ghement

Dennis Bernitz, a cég nyugat-európai értékesítésért felelős vezetője az MTI-nek azt mondta, 2017-ben 335 helikopterre kaptak megrendelést, 20 géppel kevesebbre, mint egy évvel korábban, és az idén sem számítanak jobb eredményre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági válság óta a helikopterpiac még nem tudott visszakapaszkodni a válság előtti szintre, a 2007-es rekordévben még 700 gépet adtak át – emlékeztetett.

A visszaesés egyik fő oka az értékesítési vezető szerint az, hogy a helikoptereket széles körben használó olajvállalatok az alacsony nyersanyagárak miatt visszafogták költéseiket, nem vásároltak új gépeket. Bár 2017-ben élénkült az érdeklődés, és az idősebb gépek cseréje hamarosan várható, a 2017-es eladási értékét nem tudják majd növelni, amit jelez, hogy az év végével csökkentek a megrendelések – mutatott rá.

Dennis Bernitz megjegyezte, hogy az európai migrációs problémák miatt ugyanakkor jelentősen megnőtt az érdeklődés az Airbus Helicopters katonai célú, illetve közfeladatú (egészségügyi, rendőrségi, tűzoltósági) forgószárnyasai iránt, de ezek jelentős részét még nem váltották megrendelésre. Ez a bővülés legfeljebb ellentételezni tudja a civil és olajipari megrendelések elmaradását – fűzte hozzá.

Dennis Bernitz kitért arra, hogy a kevesebb átadott gép miatt a szolgáltatások, így a karbantartás is hanyatlott az elmúlt években, mert a kevesebb szolgálatban lévő helikopterrel kevesebbet is repültek, ezért a fenntartásuk, szervizelésük olcsóbb volt.

Az Airbus Helicopters 2017-ben az előző évihez viszonyítva 3 százalékkal kevesebb, 6,4 milliárd euró árbevételt ért el, üzemi eredménye viszont ugyanakkor 9 százalékkal 337 millió euróra növekedett. A gyártó a katonai helikopterek piacán 15 százalékos részesedéssel bír, a közfeladatú és polgári gépek között pedig 50 százalékos részesedéssel piacvezető.

Az Airbus Helicopters az Airbus-csoport tulajdonában van, székhelye a dél-franciaországi Marignane. A csoport részvényeinek 74 százaléka tőzsdéken forog, a fennmaradó 26 százalékból 11-11 százalékot a francia és német, 4 százalékot a spanyol állam birtokol.

Borítókép: Airbus Helicopters vállalat ügyvezető alelnöke felavatják a piacvezető francia helikoptergyártó új, vidombáki (Ghimbav) gyárát a közép-romániai Brassó mellett

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!