Devizaárfolyam

2018.08.10. 15:09

Egyéves mélypontra gyengült az euró

Több mint egyéves mélypontra gyengült az euró pénteken, miután a Financial Times című londoni gazdasági napilap arról számolt be, hogy a török líra mélyrepülése miatt az Európai Központi Bankot egyre jobban nyugtalanítja egyes európai bankok erős törökországi kitettsége.

A pénz- és értékpapírpiacokat felbolydította a török líra drámai mértékű gyengülése, amely az amerikai-török viszony megromlása és a török gazdasági problémák miatti aggodalmak fokozódásának következménye. A befektetők szabadulni igyekeztek a feltörekvő piaci devizáktól, és a válságok idején biztos menedéknek számító dollárba, svájci frankba és japán jenbe csoportosították át tőkéjüket.

Az eurót keményen megütötte a Financial Times híre, miszerint az Európai Központi Bank Egységes Felügyeleti Mechanizmusa egyre jobban aggódik Törökország legnagyobb euróövezeti hitelezői közül némelyik, főleg az UniCredit olasz, a BNP Paribas francia és a BBVA spanyol bank miatt, de még nem tartja kritikusnak a helyzetet.

A spanyol, a francia és az olasz bankok törökországi kitettsége együttesen meghaladja a 138 milliárd eurót. Elemzők szerint bár egyes bankok szenvedhetnek el veszteségeket, Törökország gazdasági problémái nem jelentenek nagy fenyegetést sem Európának, sem más olyan nagy gazdaságnak, mint az Egyesült Államok.

Az eurót pénteken kora délután 1,1469 dolláron jegyezték a nemzetközi devizapiacon, napi szinten 0,50 százalékkal gyengült az árfolyam, de napi mélypontján 1,1432 dolláron forgott, ami 2017 júliusa óta a leggyengébb szint. A jenhez képest 1 százalékkal gyengült az euró, 126,79 jenen, kéthavi mélyponton is járt az árfolyam.

Múlt péntekhez képest az euró majdnem 1 százalékot veszített értékéből, részben azon befektetői aggodalmak hatására, hogy Olaszország kormánya költséges és nem fenntartható kiadásokra készül.

A török líra árfolyama újabb történelmi mélypontra zuhant, pénteken a reggeli kereskedésben egy dollárért már 6,4684 lírát kellett adni, ami 15 százalékos mínuszt jelent. Kora délután 9,56 százalékos veszteséget mutatott a líra dollárhoz viszonyított árfolyama.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,59 százalékkal, 96,03 pontra, több mint egyéves csúcsra emelkedett.

Idén nyáron a politikai aggodalmak uralták a nemzetközi devizapiacot, az Oroszországot és Törökországot sújtó szankciók mellett az Európában és a Közel-Keleten növekvő feszültség miatt. Az orosz miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy gazdasági hadüzenetnek tekintenék, ha az Egyesült Államok tovább szigorítaná az Oroszországot büntető intézkedéseket.

Pénteken tovább gyengült a rubel, és a dollárral szemben 2016. augusztus 3. óta először ismét átlépte a 67 rubeles küszöböt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!