adatvédelmi mulasztás

2018.11.27. 19:58

Pénzbüntetéssel sújtották az Ubert Nagy-Britanniában és Hollandiában

Több mint 334 millió forint értékű bírságot szabtak ki Nagy-Britanniában és Hollandiában az Uber utasszállító szolgáltatásra, amiért elmulasztotta megvédeni a felhasználók adatait egy 2016-os kibertámadás során.

A brit információs biztos – hivatalának keddi tájékoztatása szerint – 385 ezer fontos (több mint 140 millió forintra) pénzbüntetéssel sújtotta az Ubert.

Ugyancsak e brit hatóság közlése szerint holland tisztségviselők 600 ezer eurós (több mint 194 millió forintos) büntetést róttak ki a közlekedési vállalatra a holland adatvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

A brit tisztségviselők egy sor olyan „elkerülhető adatbiztonsági hibát” soroltak fel, amelyek miatt az Uber mintegy 2,7 millió felhasználójának személyes adatait tölthették le a hackerek egy incidens során 2016 októberében és novemberében.

A brit információs hivatal vizsgálati igazgatója, Steve Eckersley szerint az Uber „semmilyen módon nem tanúsított figyelmet a felhasználók és gépjárművezetők iránt, akiknek a személyes adatait ellopták” a súlyos adatbiztonsági incidenst követően. Semmilyen lépést nem hoztak, hogy értesítsenek bárkit is, akit érintett a biztonsági incidens, vagy hogy segítséget és támogatást ajánljanak fel„ – mondta.

Holland tisztségviselők szerint az Uber nem értesítette a hatóságokat az adatvédelmi incidensről az azt követő 72 órán belül, ahogyan azt a jogszabályok előírják.

A Holland Adatvédelmi Hatóság (AP) szerint az adatvédelmi incidens az Uber 57 millió felhasználóját érintette világszerte, közülük 174 ezer holland állampolgárt.

Az amerikai székhelyű vállalat közleményében úgy reagált: az Uber ”örömmel zárja le ezt a fejezetet a 2016-os adatvédelmi incidenssel kapcsolatosan„. Állítása szerint számos, a biztonsági rendszert érintő technikai fejlesztés történt azóta. ”Tanultunk a hibáinkból„ – állította a cég. A közlemény ezenkívül felsorolta a vállalat felső vezetését érintő számos változást is, amelyet tavaly vittek véghez.

Címkék#Uber

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!