Harc az elhízás ellen

2018.12.26. 08:00

Ha nincs kitéve a kasszánál, kevesebb egészségtelen ételt vásárolunk

Az Egyesült Királyságban radikálisan csökkent a csokik és chipsek eladása ott, ahol az egészségügyi kockázatokat hordozó élelmiszereket eltávolították a kasszasorról.

A brit kormány az utóbbi időben egyre több lépést tesz annak érdekében, hogy felvegye a harcot a dráma méreteket öltő gyermekkori elhízás, illetve a társadalom egészségtelen táplálkozása ellen. Az Origo cikke szerint ennek része az, hogy London a közeljövőben meg is tilthatja a csokoládék, chipsek és hasonló élelmiszerek kasszasorokon történő árusítását.

A portál az Independentre hivatkozva azt írja, hogy egy kormányzati jelentés szerint

jelentősen visszaesett a káros élelmiszerek értékesítése azokban az üzletekben, ahol bevezették ezt a gyakorlatot, és elvitték a kasszák környékéről a csábító, de egészségtelen árukat,

melyek a kisgyermekesek és az impulzív vásárlók számára jelentenek nagy kísértést.

Egy friss tanulmány az egészségtelen élelmiszerek eladásainak „drámai visszaeséséről” ír. Egyetemi kutatások eredményei szerint a

kis kiszerelésű termékek eladásai 17 százalékkal csökkentek azután, hogy az irányelvet bevezették egy adott áruházban

- mutat rá az összefüggésre az írás.

A cukortartalmú élelmiszerekre, csokoládékra, ropogtatnivalókra fordított vásárlások pedig összesen 76 százalékkal estek vissza. A cikk szerint az elemzéseket a kilenc meghatározó áruházkomplexum közül annál a hat nagy üzletláncnál végezték, amelyek elfogadták az irányelveket 2013 és 2017 között.

Az eredmények a kutatók szerint arra kellene hogy sarkallják a londoni kormányt, hogy konkrét rendelkezésekbe ültesse át az eddigi ajánlott irányelveket.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!