Mozgalmas légtér

2019.08.21. 11:39

Már nem látszik Ferihegyen a Malév-csőd

Az utasszám 2019-ben meghaladja majd a 16 milliót. Ugyanez tavaly 14,9 milliónál állt meg.

Budapest, 2012. május 29. Indulásra elõkészített repülõgépeket néznek az utasok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 1-es terminálján, ahonnan 2012. május 29-én este indul az utolsó járat. A terminált elõreláthatólag öt évre zárják be, így a repülõgépek 2012. május 30-tól a 2-es terminálról közlekednek. A régi repülõtéri épület nem lesz látogatható, ott csak a repülõtéri cég irodái maradnak. MTI Fotó: Földi Imre

Forrás: MTI

Fotó: Földi Imre

Az idei első hét hónapban csaknem 9 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a Budapest Airport Zrt. (BA) a Világgazdaság érdeklődésére. Az adat 7,2 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakával összevetve.

A statisztikát érthetőbbé teszi az a párhuzam, hogy ugyanennyi utast a magyar nemzeti légitársaság, a Malév működésének utolsó, 2011-es évének egészében regisztráltak Ferihegyen.

A légi úton közlekedők számával egyidejűleg a repülők fel- és leszállásait vizsgálva is növekedés látszik, igaz, ennek üteme valamivel elmarad az előbbiétől.

Januártól júliusig több mint 69 ezer gépmozgást rögzítettek a fővárosi reptéren, ez 5,8 százalékkal haladja meg a 2018-as hasonló adatot.

Ez épp csak alatta maradt a 2005 és 2006 első hét hónapjában mért, 72-73 ezer körüli csúcsértékeknek. Azt, hogy az utasszám bővülését nem követi teljes mértékben a járatszám alakulása, a légi közlekedési iparágban a közelmúltban megfigyelhető hatékonyságjavulás magyarázza:

a légitársaságok a tíz-tizenöt évvel ezelőtti adottságaikhoz képest jóval magasabb kapacitású repülőgépeket használnak, az ülőhelyeiket pedig 90 százalék fölötti aránnyal értékesítik.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 127 város 147 repülőtere érhető el menetrend szerinti járattal. Ezek között szezonális és egész évben fenntartott destinációk is vannak.

A BA úgy kalkulál, hogy az utasszám 2019-ben meghaladja majd a 16 milliót. Ugyanez tavaly 14,9 milliónál állt meg.

Nehéz pontosan becsülni, hiszen az év hátralévő részében is adódhatnak a világban olyan nemzetközi konfliktusok, amelyek hatással lehetnek az olaj árára. Az emiatt közvetett módon bekövetkező repülőjegy-drágulás pedig csökkentheti az utazási kedvet

– írta a repteret üzemeltető társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!