november elsején

2019.10.28. 23:07

Hivatalba lép az Európai Központi Bank első női elnöke

Ünnepélyes keretek között átadta hivatalát hétfőn Frankfurtban Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke utódjának, Christine Lagarde-nak.

Az európaiak a globalizált világban csak együttműködéssel tudják megteremteni az emberek biztonságra és jólétre irányuló igényeinek megfelelő „igazi szuverenitást” – emelte ki búcsúbeszédében Mario Draghi. Mint mondta, az együttműködés révén meg lehet védeni az európaiak érdekeit a világgazdaságban, lehet dacolni külföldi hatalmak nyomásával, lehet formálni a globális szabályokat, hogy tükrözzék az európai standardokat, elveket, és rá lehet bírni a globális vállalatokat, hogy az európai értékeknek megfelelően tevékenykedjenek.

Mindezt egyetlen ország sem tudja elérni egyedül, „a globalizált világban a szuverenitás megosztása vezet a szuverenitás megszerzéséhez” – húzta alá Mario Draghi, aki 2011. november 1-je óta az EKB elnöke, és pénteken, november 1-jén követi őt a tisztségben Christine Lagarde.

Az euróövezet előtt álló kihívásokról kiemelte, hogy ki kell alakítani egy közös euróövezeti „pénzügyi eszközt”, amely elég nagy a monetáris unió stabilizálásához, mégsem ösztönöz felelőtlenségre, nem jár kezelhetetlen „erkölcsi kockázatokkal” gazdaságpolitikai, pénzügypolitikai értelemben. Ennek az eszköznek a megteremtése hosszú folyamatnak ígérkezik, tökéletes megoldás pedig nincsen – jegyezte meg az EKB távozó elnöke.

Az ünnepségen beszédet mondott mások mellett Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő, valamint Angela Merkel német kancellár. Valamennyien kifejezték nagyrabecsülésüket az olasz pénzügyi szakember EKB-elnöki tevékenysége iránt, kiemelve, hogy munkája nagyban hozzájárult a 2008-ban elmélyült globális pénzügyi válság és a nyomában kialakult euróövezeti államadósság-válság leküzdéséhez.

Angela Merkel hangsúlyozta: Mario Draghi határozottan és sikerrel vezette át a közös pénzt használó európai uniós tagországok központi bankját az utóbbi évek viharain, és nemcsak az EKB függetlenségének és az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzésében szerzett érdemeket, hanem a valutaunió továbbfejlesztésében is, amit a közös bankfelügyeleti rendszer kialakítása is jelez.

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) érkezik az EKB-hez. Az utóbbi nyolc évben vezérigazgató volt a nemzetközi pénzügyi szervezetnél, előtte pedig pénzügyminiszter a hazájában, Franciaországban. Ő lesz az első nő az EKB elnöki tisztségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!