tranzitország

2019.11.13. 14:09

Hollandiában virágzik a drogbiznisz

Az európai szintetikus kábítószer-előállítás nagy része itt történik.

Forrás: Shutterstock

Élen jár az illegális MDMA- és amfetamin- előállításban Hollandia és Belgium. De nem csak a gyártásban emelkedik ki Hollandia és Belgium. A szomszédos Franciaországgal együtt mindhárom állam a különböző helyekről érkező drogok tranzitországaivá is váltak – adta hírül a V4NA Hírügynökség.

Hollandia szerepe meghatározó az európai drogpiacon. Itt bár legálisak a könnyű drogok, a marihuána és a hasis, a kemény drogok be vannak tiltva és országból tilos kábítószert kivinni, súlyos büntetést von maga után.

Azonban Hollandia és mellette Belgium fontos szerepet tölt be az európai kábítószer-előállításban is, ugyanis

az amfetamin gyártása Lengyelországon kívül nagyrészt e két országban zajlik, és az MDMA előállítása is Hollandiában és Belgiumban összpontosul.

Az Európai Unióban 2017-ben összesen 21 aktív MDMA laboratórium felszámolását jelentették (mindegyiket Hollandiában), ami a 2016-os adatnak csaknem a duplája.

Az országban minden évben felfedeznek néhány illegális metamfetamin- gyártó laboratóriumot.

Azon kívül, hogy Hollandiának jelentős szerepe van a kannabisz és az amfetamin-száramazékok előállításában, a kokain és a heroin tranzitországa is, derül ki a EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának elemzéséből. 2017-ben a nyugat-európai országok közül

Hollandiában foglalták le a legtöbb heroint, 1110 kg-ot. Kokainból több mint 14 tonnát (!) foglaltak le, de még ezzel a hatalmas mennyiséggel is csak a negyedik helyen áll Európában.

A heroin nagy része Afganisztánból származik és a Balkánon keresztül jut be az országba.

Az elmúlt néhány évben azonban heroingyártó laborokat is felfedeztek az országban a hatóságok. A kokain főleg Dél- és Közép- Amerikából közvetlenül érkezik a holland kikötőkbe.

A holland lakosság körében a fiatalok, vagyis a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók. Ennek a korosztálynak 17,5 százaléka füvezik, de a többi drog is népszerű, az MDMA (más néven Ecstasy) áll a második helyen 7,1 százalékkal. Utána jön a kokain, 4,5 százalék fogyasztja, végül következik az amfetamin 3,9 százalékkal.

Csakúgy, mint Hollandiában, Belgiumban is a fiatalok, vagyis a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók.

Ennek a korosztálynak 10,1 százaléka füvezik, a többi drog fogyasztása azonban nem ilyen jelentős: a kokain áll a második helyen 0,9 százalékkal, majd az Ecstasy 0,8 százalékkal, végül következik az amfetamin 0,5 százalékkal.

Kábítószer-előállításban a hollandok mellett élen járnak a belgák is, és az illegális kereskedelem forgalma is igen nagy az országban. 2017-ben Belgiumban foglalták le a legtöbb kokaint Európában, 44 tonnát, ami hatalmas mennyiség. Ezen kívül 53 kilóny heroint, 947 kilogramm hasist és csak egy kilogrammal kevesebb, vagyis 946 kiló marihuánát találtak a hatóságok, valamint szintén tetemes mennyiségű, 416 tonányi indiai kendert. 2017-ben Belgiumban foglalták le az Európában összesen feltalált 127 kilogrammnyi GHB és GBL csaknem felét.

Franciaország tranzitország

Franciaországban rengeteg a szerhasználó: a 15 és 34 év közötti lakosság 21,8 százaléka füvezik. A kokain szintén népszerű, a fiatal korosztály 3,2 százaléka fogyasztja, ezt követi az MDMA (más néven Ecstasy) 1,3 százalékkal, majd az amfetamin 0,6 százalékkal.

2017-ben Franciaországban hatalmas mennyiségű, 87 tonnányi hasist és marihuánát foglaltak le, ennél nagyobb fogás csak Spanyolországban és Törökországban volt.

A kannabisz-származékok közül a hasisnak van nagyobb piaca, melynek a legnagyobb része Marokkóból származik, és Spanyolországon keresztül jut az országba. A marihuána Hollandiából, Spanyolországból és Albániából érkezik, de sokan termesztenek is otthon kannabiszt, 2017-ben több mint 137 tonnányi növényt foglaltak le a hatóságok. Kannabisz növényeket főleg magánszemélyek nevelnek, de az utóbbi időben egyre több termesztéssel foglalkozó bűnszervezetet is lekapcsoltak.

Hatalmas piaca van Franciaországban a kokainnak is, Belgium és Spanyolország után itt foglalták le a harmadik legnagyobb mennyiségű kokaint, 17 és fél tonnát.

A kokain nagy része Dél-Amerikából származik, és annak, hogy eljusson Franciaországba nagy szerepe van a Karib-térség francia megyéinek.

Az kábítószerelvonó kezelés alatt állók száma rendkívül magas, több mint 178 ezer fő. 60 százalékuk kannabiszt fogyaszt, 18 százalékuk heroin-függő, 8 százalékuk kokaint, 13 százalékuk pedig valamilyen egyéb drogot használ.

A főleg Afganisztánból származó heroin a Balkánon keresztül érkezik Hollandiába, és onnan jut be Franciaországba, ami tranzitországa is a drognak, az Ibériai-félsziget felé viszik tovább.

A heroinpiac az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának adatai szerint az elmúlt években fellendült, amiben nagy szerepe van bizonyos bűnözői csoportoknak: Franciaország keleti területein heroin-terjesztésre szakosodott albán bűnszövetkezetek egy egész kereskedő-hálózatot hoztak létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!