Pénzügy

2020.04.26. 10:26

Óriási támogatási csomagot állított össze az EBRD

A következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön bejelentett program alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet a teljes csomagból azonnali felhasználásra 4 milliárd eurót különít el olyan felhasználóknak, amelyeknek nagy szükségük van likviditáspótlásra és rövid távú működőtőke-juttatásra.

Ezt a támogatási hányadot a térségi gazdaságok mindegyik ágazatában fel lehet használni, de bank elsősorban a koronavírus-válság által különösen sújtott kis- és középvállalatoknak köztük turisztikai, feldolgozóipari és agrárvállalkozásoknak igyekszik ezzel a tőkeforrással segíteni.

Az EBRD közölte azt is, hogy a jelenlegi szorító szükséghelyzetben egyéb intézkedések mellett kész megfontolni egyes kötelezettségek futamidejének meghosszabbítását, a törlesztési menetrendek módosítását.

A 2020-2021-es időszakra szóló 21 milliárd eurós támogatási csomag első 4 milliárd eurós azonnali felhasználású hányadát az EBRD-vel már kapcsolatban álló felhasználók vehetik igénybe, de a bank közölte, hogy kész új partnerekkel is felvenni a kapcsolatot.

Az EBRD a múlt hónapban már bejelentett egy soron kívüli egymilliárd eurós pénzügyi csomagot a működési területén működő vállalatok számára a járvány gazdasági hatásainak enyhítése végett, de már akkor is hangsúlyozta, hogy az csak előzetes válaszlépés a koronavírus okozta válságra, és a bank készen áll további segítségnyújtásra.

A csütörtökön bejelentett 21 milliárd eurós csomag a kezdeti támogatási program jelentős kibővítése, amelyet az EBRD közleménye szerint a bank részvényesei csütörtökön hagytak jóvá.

A támogatási csomag méretét illusztrálja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében. Az EBRD egy évvel korábban 9,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordot döntött: a bank 2019-ben 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után.

A hangsúly a legfejlettebb közép- és kelet-európai EU-gazdaságokról folyamatosan áttolódik az átalakulás korábbi szakaszaiban járó EBRD-gazdaságokra.

Ezt tükrözi, hogy Magyarországon az EBRD tavaly három beruházási programhoz 63 millió euró finanszírozást nyújtott az egy évvel korábbi, hét magyarországi programra folyósított 124 millió euró után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!