Közlekedés

2020.10.11. 08:00

Kihasználatlanok, egy ideig nem járnak a legendás francia gyorsvonatok

A koronavírus okozta válság miatt esett vissza jelentősen az utasforgalom.

Travellers wearing protective mask walk next to a train past social distancing marks on the ground at the Gare Montparnasse train station in Paris on May 12, 2020, after France eased lockdown measures taken to curb the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Samson

Mostantól pár hónapon keresztül csalódnia kell majd annak, aki a híres francia gyorsvonattal, a TGV-vel szeretne utazni. Az állami vasúttársaság (SNCF) ugyanis úgy döntött, hogy kihasználatlanság miatt egy ideig nem közlekednek majd a népszerű szerelvények.

Bár a karantén után a nyári szezon viszonylag jól sikerült, sokan utaztak TGV-vel, most újból megcsappant az utasok száma. A vasúttársaság szerint hétvégenként nagyjából kétharmados kihasználtsággal közlekednek a TGV szerelvényei. Jóval nagyobb a veszteség a hétköznapokon, ezeken a napokon 60-70 százalékkal esett vissza a forgalom. A társaság ezért úgy döntött, hogy nem üzemelteti a vonatokat veszteségesen, így egy ideig kivonják őket a forgalomból, és más szerelvényeket állítanak be a helyükre.

A TGV-k helyett sok helyen a TER elnevezésű személyvonatok járnak majd, de olyan elképzelés is van, hogy néhány vonalon megmarad a TGV-szerelvény, de több megállót iktatnak majd be a menetrendbe, hogy azok is igénybe tudják venni, akik nem az eredeti TGV-megállók egyikén szerettek volna leszállni a szerelvényről.

Az SNCF szóvivője leszögezte, hogy nem vonják ki végleg a forgalomból a TGV-ket, csak felfüggesztik a közlekedésüket az egészségügyi válság idejére. Az intézkedés időtartama egyelőre nem ismert, csak annyit lehet tudni, hogy hónapokról van szó. Ugyanakkor

az sincs kizárva, hogy 2021-ben sem találkozhatunk majd TGV-vonatokkal Franciaországban.

A járvány rettentő nagy kiesést okozott az SNCF társaságnak, a TGV-vonatokat ugyanis a vállalat a saját forrásaiból tartja fenn. A vírus miatt drasztikusan lecsökkent forgalom 3 milliárd eurós veszteséget okozott a társaságnak, írja a Le Figarora hivatkozva a V4NA hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!