Energia

2021.01.06. 16:23

Közel egyéves csúcson a kőolaj ára

A kőolaj ára 11 havi csúcsra, február óta legmagasabb szintre emelkedett a szerda reggeli kereskedésben, miután Szaúd-Arábia bejelentette, hogy kevesebb kőolajat termel február-márciusban, mint amit termelési kvótája lehetővé tenne a számos olajexportálóval korábban kötött megállapodás értelmében.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára közel 1 százalékkal, 54,09 dollárra emelkedett a szerda kora reggeli kereskedésben, ami tavaly február 26-ika óta a legmagasabb ár.

Az OPEC és a szervezeten kívüli több fontos olajexportáló ország által alkotott OPEC+ szervezet keddi egyeztetésén a szaúdi energetikai miniszter váratlanul bejelentette, hogy országa közel 1 millió hordóval, 8,125 millió hordóra csökkenti termelését a február-márciusi időszakban. A találkozón megállapodás született arról is, hogy március után fokozatosan napi 2 millió hordóval növelik a termelésüket az OPEC+ tagjai.

Elemzők szerint a szaúdi bejelentés mögött az a félelem áll, hogy továbbra is alacsony marad az olajkereslet a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!