szabályozás

2021.10.30. 19:11

Az EU szigorít a hulladékban található vegyi anyagok határértékén

A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.

Az uniós bizottság csütörtöki közleménye szerint a javaslat célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

A javaslat három anyagra vagy anyagcsoportra vonatkozik. A perfluor-oktánsavra (PFOA), annak sóira és rokonvegyületeire. Ez a vegyület a vízálló textíliákban és a tűzoltó habokban fordul elő. A dikofolra, ami egy, a mezőgazdaságban régebben használt növényvédő szer, valamint a pentaklórfenolra, annak sóira és észtereire, amik kezelt faanyagokban és textiltermékekben találhatók.

A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok olyan mérgező tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok, amelyek hosszú ideig megmaradnak a környezetben, felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, és károsíthatják az emberi egészséget és a környezetet.

Noha ezeket az anyagokat általában már nem használják új termékekben, egyes hulladékká vált fogyasztási cikkekben, például vízhatlan textíliákban, bútorokban, műanyagokban és elektronikus berendezésekben még mindig fellelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!