Áremelkedés

2022.04.27. 13:40

Mélyülő válságot okoz az étolaj hiánya

Több európai országban az elszálló árak után most a polcok ürülhetnek ki.

Egyre súlyosabb gondot okoz az étolajválság. Az amúgy is szűkös készletekre Európa legnagyobb országaiban a pánikfelvásárlók próbálnak lecsapni, emiatt üres polcokkal és a megvehető mennyiség korlátozásával szembesülnek a vásárlók. A napraforgóolaj egy hónap alatt a kétszeresére drágult, az alternatívát jelentő, szintén nem elegendő repceolajat pedig leginkább a gyártók vásárolják fel. A válság tovább mélyül, mivel rövidesen a pálmaolaj is elérhetetlenné válik – írja a Magyar Nemzet.

Már láthatók az orosz–ukrán háború szerteágazó következményei, ezek egyike az étolaj világszerte tapasztalható szűkös kínálata. Az ukrán mezőgazdasági termékek kivitele a harcok miatt gyakorlatilag megbénult, az orosz kivitel pedig bizonytalanná vált, mindez világszerte a napraforgómag és a napraforgóolaj hiányát hozta el.

Az egyre fogyatkozó készletek és a globális piaci pánik hatására a felvásárlási árak az egekbe szöktek, amely a fogyasztói árakban is megmutatkozik. A hónapok óta emelkedő energiaárak mellett megjelenő alapanyaghiány tovább gyorsítja az élelmiszerek drágulását.

A drágulás mellett az európaiaknak az áruhiánnyal és a kínálat korlátozásával is szembesülniük kell, a következő időszakban pedig ezek a régóta nem tapasztalt szigorítások megszaporodhatnak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban a legtöbb kiskereskedelmi lánc már korlátozza a fejenként megvásárolható napraforgó-étolaj mennyiségét.

A vásárlási limit bevezetésének oka egyrészt a szűkös kínálat, másrészt az egyre nagyobb méreteket öltő felhalmozás.

A napraforgóolaj mellett az alternatív sütőolajok ára is folyamatosan emelkedik, miközben egyre nehezebb hozzájutni a még meglévő készletekhez is.

Nem bírnak a pánikvásárlókkal a német kereskedők

Németországban egyre gyakoribb, hogy üres polcokkal szembesülnek a vásárlók, a kereskedők pedig csak lassan tudnak reagálni a csúcsokat döntő napraforgóolaj-keresletre és a pánikszerű lakossági felvásárlásokra. Sokan az alternatív sütőolajok vásárlását javasolják, de emiatt már a repceolaj is fogytán van.

Az újabb ellátási nehézségektől tartva a liszt iránti kereslet is megugrott. Lisztből ugyan nincs hiány, de a kereskedők így sem tudtak lépést tartani a felvásárlásokkal, így több üzletláncban már lisztet sem lehet mindig kapni.

Németországban egy liter napraforgóolaj ára az elmúlt két hónapban a duplájára emelkedett, jelenleg öt euró, vagyis nagyjából 1800 forint, az üzletek fejenként egy-négy üveg megvásárlását engedélyezik.

A gyártók a repcét, a vendéglősök az áremelést választják

Nagy-Britanniában is sorra vezetnek be korlátozásokat a láncok. Legutóbb a brit Tesco döntött úgy, egy vevő legfeljebb három üveg napraforgóolajat vásárolhat. Az élelmiszeripari szereplők repceolajra térnek át, ugyanakkor

a chipsek, mirelit termékek és más, étolaj felhasználásával készült termékek árának emelkedése elkerülhetetlen.

Nagy-Britanniában szűk egy hónap alatt húsz-negyven százalékkal nőtt az étolaj ára.

Franciaországban még csak ismerkedik a lakosság a napraforgóolaj-kínálat korlátozásával: a megvehető mennyiség – ahol már bevezették a limitet – ötven liter. Mivel a napraforgóolaj szinte minden termékben megtalálható, ezért az élelmiszergyártók könnyítést kapnak: nem kell azonnal megváltoztatniuk a címkézést, ha a napraforgóolajat például repceolajjal helyettesítik.

A vendéglátók többsége viszont már jövő hónaptól árat emel, mivel az élelmiszeripar felvásárlásai miatt nem jutnak repceolajhoz, miközben a napraforgóolaj ára megduplázódott, két euróról négy euróra nőtt két hónap alatt.

Indonézia inkább megtartaná a pálmaolajat

A repcekínálat sem képes kielégíteni a napraforgóhiány miatt megugró keresletet, a repcemag – hasonlóan a napraforgómaghoz – közel kétszeresére drágult a háború kezdete óta. A globális készletek pedig a klímaváltozás miatt évről évre csökkennek. Több gyártó ezért a szintén megdrágult pálmaolajra tért volna át, ám már erre sincs lehetőség.

Ennek oka, hogy a globális export közel hetven százalékát adó Indonézia a minap bejelentette, megtiltja a pálmaolaj kivitelét.

A lépésnek beláthatatlan következményei lesznek, mivel a napraforgó- és repceolaj valós alternatíváját a pálmaolaj jelentette volna.

Az egyéb sütőolajok – kókuszolaj, szójaolaj – előállított mennyisége a szükséglet töredékét sem képes kielégíteni.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!