Ukrajnai háború

2022.04.06. 08:09

Súlyos következményekkel járna a német gazdaságra nézve a gázhiány

Az ukrajnai háború miatt esetleg kialakuló akut gázhiány súlyos következményekkel járna a lakosságra nézve a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur szerint.

"Sajnos nem zárható ki teljesen, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek súlyos következményekkel járnak a vállalatokra, a munkahelyekre, az értékláncokra, az ellátási láncokra, egész régiókra nézve" - mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke kedden a Handelsblattnak adott interjúban.

Arra szólított fel minden gázfogyasztót, hogy "már ma takarékoskodjanak a gázzal, hogy ne terheljék a tárolók töltöttségi szintjét". Véleménye szerint e téren még sok tennivaló lenne. "Mindannyian túl sokáig túlságosan figyelmetlenek voltunk" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a hálózati ügynökség teljes mértékben a gázhiány megelőzésére összpontosítja erőfeszítéseit. "Nem akarjuk, hogy a gázveszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát is ki kelljen hirdetni" - mondta, hozzátéve: a harmadik fázisban már "a különböző ágazatokkal folytatott intenzív tárgyalásokkal kell kideríteni, hol vannak megtakarítási lehetőségek".

A Bundesnetzagentur átfogó felmérést tervez az ipari gázfogyasztásról, hogy gázhiány esetén dönteni tudjon a leállásokról. "Valószínűleg májusban kezdjük el a 2500 legnagyobb gázfogyasztó felmérését" - mondta Müller a Handelsblattnak. A hatóságnak ehhez  naprakész betekintésre lesz szüksége a gázfogyasztásról. "Ennek köszönhetően olyan adatokra teszünk szert, amelyek lehetővé teszik számunkra a dinamikus reagálást" - fogalmazott Klaus Müller, hangsúlyozva, hogy alapvető fontosságú az adatok egységes módon történő összegyűjtése és szabványosított feldolgozása.

A hatóság vezetője elutasította azt a követelést, hogy még az akut gázhiány bekövetkezése előtt határozzák meg a leállítási sorrendet. "A kötelező leállási lista abszurd ötlet, mert nem veszi figyelembe az események dinamikáját" - mondta. Szerinte egyelőre arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy önkéntes alapon ki legyen használva minden kiaknázható lehetőség a fogyasztás csökkentésére, a kényszerforgatókönyv életbe léptetésének megelőzése érdekében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!