Világgazdaság

2022.10.18. 09:50

Európa szenved a szankcióktól

Jelentősen emelkednek az európai országok gazdasági és pénzügyi kockázatai az orosz–ukrán háború és a több sebből vérző szank­ciós politika következményeként – írja a Magyar Nemzet. A kedvezőtlen folyamatok a nemzetközi hitelminősítők döntései­ben is tükröződnek.

A Fitch Ratings adósságminősítő épületének bejárata

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Cem Ozdel

Azt a tényt, hogy az orosz energiahordozókra kivetett nyugati szankciók, illetve további, még csak lebegtetett embargós intézkedések leginkább Európát hozzák nehéz helyzetbe, a hitelminősítő szervezetek is rendre visszaigazolják – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Jó példa minderre a Fitch Ratings minapi döntése, amellyel leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria államadós-osztályzatának kilátását. 

A lépés indoklásában szerepel, hogy az ország makrogazdasági kilátásait és közfinanszírozási rendszerét kockázatok terhelik, amelyek az energiaellátásból és a magas árakból erednek. A hitelminősítő megemlítette az orosz földgázszállítások esetleges teljes és hosszú ideig tartó leállását is. 

Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását is rontotta a Fitch Ratings, ahogy ezt tette az S&P Global Ratings is. Ennek hátterében a többi között a brit kormány energia-támogatási programja áll, amely – a részben visszavont – adócsökkentési tervekkel együtt a szervezetek szerint az államháztartási hiány jelentős növekedéséhez vezethet.

Korábbi hír volt, miszerint már a téli gázszámlák megérkezése előtt mintegy 11 millió embernek keletkezett hátraléka az elszálló energiaárak miatt. Ez pedig a háborúnak és az orosz energiahordozókat érintő szankcióknak a következménye.

A Fitch még májusban szintén negatívra rontotta Csehország államadós-besorolásának kilátását. A szervezet az indoklásban egyebek mellett kitért a magas inflációra, amely gyengíti a háztartások fogyasztását, valamint az oroszoktól érkező energiaforrások esetleges teljes elakadására. Mindez visszaveti a gazdasági növekedés esélyeit.

A Moody’s Investors Service a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedő energiaárak és a lehetséges ellátási korlátozások jelentős működési nehézségeket támasztanak több nyugat- és közép-európai bankrendszer nagy energiafelhasználó vállalati adósaival szemben.

Kormányzati segítség a cégeknek 

A kormány a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programjában megnövekedett rezsiterheik részleges átvállalásával, energiahatékonysági beruházásaik ösztönzésével segíti a munkahelyek megőrzését – emlékeztetett hétfőn a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca felkérésére a területi kamarák közreműködnek a lehetőség bemutatásában. A kormány idén összesen százmilliárd forinttal segíti az energiaválság hatásainak leginkább kitett ágazat cégeinek talpon maradását. A programban az áram-, gáz- vagy távhőköltségek negyedik negyedéves növekményének felét vállalhatják át, vissza nem térítendő támogatást kínálnak az energiahatékonysági beruházásokhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!