Szankciók hatása

2023.05.03. 11:29

Az Európai Unió továbbra is az oroszoktól vásárol olajat, csak közvetítőkön keresztül

Kiderült, hogy az Európai Unió új, legnagyobb üzemanyag-beszállítója India volt az elmúlt hónapban. Indiáé pedig Oroszország. Mindez azt jelenti, hogy a finomított termékekhez szükséges olajat India Oroszországtól szerzi be.

Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Indranil Aditya

Az embargó következményeként tehát a 27 tagú közösség továbbra is Oroszországtól vásárol, csak közvetítőkön keresztül. Azaz: hosszabb útvonalon és drágábban. Erre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán – írja a Magyar Nemzet.

A Bloomberg cikke szerint India jó úton halad abba az irányba, hogy Európa legnagyobb finomított üzemanyag-szállítójává váljon, miközben rekordmennyiségű orosz kőolajat vásárol.

A Kpler elemző cég vezető elemzője is jelezte, hogy az orosz olaj a szankciók ellenére is visszatalál Európába.

Mint azt a Világgazdaság is megírta, India áprilisban napi átlagban 1,94 millió hordó nyersolajat importált Oroszországból. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországból érkező szállítmányok először haladták meg a közel-keleti országoktól vásárolt mennyiséget. 

A Kpler elemzése is rávilágít, hogy a világ legnépesebb országa a jó áron vásárolt orosz olajat feldolgozva exportálja, amivel szép haszonra tesz szert.

India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, ehelyett békére és párbeszédre szólított fel. Ehhez hozzátartozik, hogy a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki. Oroszország évtizedek óta az ázsiai ország legnagyobb haditechnikai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek egyik legnagyobb piacának számít.

Már a januári adatok azt mutatták, hogy Oroszország – egy kisebb átmeneti visszaesést követően – újra annyit exportál, mint korábban. A szankciópártiak alábecsülték Ázsia energiaéhségét és túlbecsülték a nyugati vállalatok jelentőségét.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!