132-en meghaltak

2022.05.18. 11:10

Szándékosan okozhatták a kínai utasszállító tragédiáját

Szándékosan a földnek vezették a China Eastern kínai légitársaság belföldi járatát márciusban, ez okozta a katasztrófáját, amiben 132 ember halt meg – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap bennfentes forrásra hivatkozva.

A WSJ cikkében azt közölte, hogy egy, a repülőszerencsétlenség okainak és körülményeinek feltárását célzó amerikai vizsgálat előzetes megállapításait ismerő forrás szerint

 a gép „úgy viselkedett, ahogyan arra utasítást kapott a pilótafülkéből”.

A március 21-én lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartott. A kevesebb, mint kétórás úton közlekedő gépet a felszállás után egy órával érte baleset. Rendkívül szokatlan módon több mint nyolcezer méteres magasságból kezdett hirtelen zuhanni. Rövid ideig úgy tűnt, sikerült megállítani a zuhanást, de aztán pár perc múlva megszakadt a kapcsolat a földi irányítóközponttal, és a gép csaknem teljesen függőlegesen, orral lefelé egy erdős területen csapódott a földbe. A gép fedélzetén 132 ember – 123 utas és 9 fős személyzet – tartózkodott, a szerencsétlenséget senki sem élte túl.

A repülőgép két feketedobozát – az adatrögzítőt és a fedélzeti hangrögzítőt – egy héten belül megtalálták a mentőcsapatok. Az amerikai hatóságok vizsgálata részben a megrongálódott állapotban előkerült adatrögzítő adatainak kinyerésére épül.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!