humanoid droid

2017.08.17. 12:43

Robot dirigál Andrea Bocellinek

Nem, nem lázadtak fel a gépek, és nem is fordultak az emberiség ellen. A svájci fejlesztésű YuMi (kar)mesteri mozdulatai kimondottan kifinomultak.

Humanoid robot debütál karmesterként szeptemberben egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játssza majd.

„A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek”

- mondta el Andrea Colombini, a pisai Verdi Színház igazgatója, ahol a koncertet megrendezik.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli – ismertette egyebek között a telegraph.co.uk

A világhírű tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile című áriát énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro című áriát adja elő a robotkarmester közreműködésével. A debütáló karmesterrobot egy Mascagni-darabot is vezényel az estén.

A robotkarmester fellépését Colombini „hihetetlen előrelépésként” értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében.

„YuMiból igazi segítőtárs lehet”

- fűzte hozzá.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi, azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról.

Ilyen, amikor a gép irányítja az embert. Érdemes megfigyelni a „mester” nézését meg a járását; még a zenészeket se dalra, inkább nevetésre fakasztja:

„A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad”

- mondta Colombini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!